Польща виступила проти перегляду Угоди про асоціацію України з Євросоюзом

Будапешт уважає, що український закон "Про освіту" порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом
Фото: ЕРА

Польща закликає Україну та Угорщину вирішити шляхом діалогу суперечку щодо мовної статті в українському законі "Про освіту".

Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Про це йдеться у заяві польського міністерства закордонних справ у відповідь на інформаційний запит "Укрінформу".

Варшава закликає Київ і Будапешт вирішити шляхом діалогу суперечку щодо мовної статті в українському законі "Про освіту".

"Польща не бачить можливості перегляду Угоди про асоціацію або Угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з Україною. Польська сторона заохочує партнерів з Угорщини та України до вирішення спірного питання закону про освіту шляхом діалогу, на основі поваги прав нацменшин і з урахуванням міжнародних і двосторонніх угод", – ідеться у заяві МЗС Польщі.

У Варшаві зазначають, що стан справ із польською мовою в Україні інший, ніж з угорською.

"Одночасно інформуємо, що польські міністерства закордонних справ і освіти уважно стежать за питаннями впливу відповідного закону на польську освіту і перебувають у постійному контакті з українськими партнерами", – додали у польському зовнішньополітичному відомстві.

У цьому контексті 26 жовтня заплановано зустріч міністра освіти і науки України Лілії Гриневич із представниками польської меншини в Україні.

У документі також зазначають, що Польща надає великого значення вивченню польської мови не тільки в Україні, але у будь-якій країні, де живуть поляки.

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому закон "Про освіту". 28 вересня він набув чинності.

Документ запроваджує 12-річну шкільну освіту та посаду освітнього омбудсмена, а також розширює використання української мови в навчанні.

Занепокоєння щодо мовної статті в законі висловили Угорщина, Молдова, Польща, Росія, а також Болгарія і Греція.

10 вересня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав український закон "ганебним і безчесним" і розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували жодної української ініціативи у міжнародних організаціях. 26 вересня у міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що блокуватимуть будь-яке подальше зближення України та ЄС через закон "Про освіту".

9 жовтня Сіярто заявив в Ужгороді, що український закон "Про освіту" порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. За його словами, закон виключає можливість діяльності угорських шкіл в Україні і відбирає право навчатися рідною мовою у школярів середніх і старших класів.

Віце-прем'єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляла, що для перегляду Угоди про асоціацію України з Євросоюзом потрібна позиція усіх країн – членів ЄС.

12 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість новим українським законом "Про освіту". У документі наголошують, що новий закон зумовлює значне скорочення прав національних меншин. Українська делегація, за винятком Мустафи Джемілєва, проголосувала проти.