Польські та українські журналісти закликали владу України не вводити кримінальної відповідальності для представників ЗМІ

Залякування журналістів кримінальними санкціями суперечить принципам свободи слова, підкреслили учасники форуму
Фото: Sergiy Tomilenko / Facebook

Законодавча ініціатива, спрямована на захист від дезінформації, не має передбачати впровадження інструментів, які загрожують свободі слова, заявили в Асоціації польських журналістів та Національній спілці журналістів України за підсумками польсько-українського журналістського форуму.

Учасники польсько-українського журналістського форуму закликали українську владу не впроваджувати в законодавство країни норм, які передбачають штрафи й тюремне ув'язнення для представників медіа.

Про це йдеться в заяві Асоціації польських журналістів та Національної спілки журналістів України (НСЖУ), яку у Facebook опублікував голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Упровадження цих норм міститься в законопроєкті про боротьбу з дезінформацією, який презентував міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський, наголошують у заяві.

"Ініціатива, спрямована на захист від дезінформації, гібридних атак і фейк-новин, не повинна містити інструменти, що загрожують свободі слова. Залякування журналістів кримінальними санкціями суперечить засадам свободи слова в демократичній державі", – заявили учасники форуму.

Вони підкреслили, що в ситуації гібридної війни журналісти й засоби масової інформації – це "союзники кожного, хто хоче захистити національний інформаційний простір України від брехні та маніпуляцій".

Бородянський презентував законопроєкт про дезінформацію, який передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність за поширення недостовірних даних засобами масової інформації, 17 січня.

Зокрема, поширення дезінформації за умови добровільного спростування, починаючи з третього факту порушення протягом одного року, передбачає покарання у вигляді 1000 мінімальних зарплат за кожне порушення (мінімальна зарплата з 1 січня 2020 року становить 4723 грн; отже, штраф буде 4,7 млн грн). Якщо ЗМІ відмовиться добровільно спростувати "дезінформацію", штраф збільшиться до 2000 мінімальних зарплат за кожен факт (9,4 млн грн).

Відстежувати публікації у ЗМІ, що містять ознаки дезінформації, має уповноважений із питань інформації, якого призначає Кабінет Міністрів.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав законопроєкт "очевидно ворожим" щодо співробітників українських ЗМІ.

В Інституті масової інформації заявили, що законопроєкт про дезінформацію та заходи з боротьби з нею містить неоднозначні норми, неприпустимі в демократичному суспільстві.

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес підкреслив, що держава не має обмежувати діяльність працівників ЗМІ.