Порошенко: На саміті у Брюсселі багато тих, хто виступав, визнавало помилкою, що зараз Україна не входить до НАТО

Порошенко: В абсолютній більшості ті, хто виступав у Брюсселі, вимагали прискорення вступу України в НАТО
Фото: EPA

Президент України Петро Порошенко заявив, що буде просити парламент внести до Конституції зміни, які фіксують прагнення України увійти в НАТО.

Ті, хто виступав на саміті НАТО у Брюсселі, висловлювали жаль, що Україна не є членом Альянсу, сказав президент України Петро Порошенко в інтерв'ю каналам "Інтер", "112 Україна" та СТБ, яке вийшло 13 липня.

Порошенко висловив упевненість, що нікому не вдасться заблокувати євроатлантичні прагнення України.

"Можу сказати вам відверто, не буду називати тих, хто виступав, бо це було закрите засідання, але в абсолютній більшості вимагали не тільки прискореного членства України в НАТО, але й висловлювали визнання, що це було помилкою – що зараз Україна сидить за цим столом не в якості члена НАТО. Бо роль, місія, важливість зусиль України по обороні східного флангу НАТО є надзвичайно важливою, Україна робить надзвичайно багато абсолютно необхідної роботи для безпеки в Європі, і це визнається нашими країнами-партнерами", – сказав президент.

Він зазначив, що буде просити парламент внести до Конституції України зміни, які б "чітко зафіксували з точки зору внутрішнього законодавства" стратегію про вступ України в Альянс.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

21 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон про національну безпеку. У ньому зазначено, що фундаментальними національними інтересами України є інтеграція в європейський простір, членство в Європейському союзі й НАТО.

Саміт НАТО проходив 11–12 липня у Брюсселі. 11 липня було опубліковано декларацію країн Альянсу, у якій, зокрема, країни вітають прагнення України стати членом Альянсу. У НАТО зауважили "значний прогрес" України у сфері проведення реформ.