Порошенко – німцям: Було неприємно, коли Путін повідомив мені, що завтра перекриє газ. Не потрапляйте в ту саму пастку!

Порошенко: Путін прагне створити геополітичний інструмент тиску на Західну Європу
Фото: ЕРА

Президент України Петро Порошенко закликав німців не потрапляти в залежність від президента Росії Володимира Путіна, погоджуючись на газопровід "Північний потік – 2".

Газопровід "Північний потік – 2" не вигідний Росії з економічного погляду і потрібен їй для тиску на Україну і збільшення залежності Німеччини від РФ. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю німецькій газеті Rheinische Post.

"Це – спроба Росії послабити Україну, яка завдяки транзиту зараз отримує щорічно $3 млрд прибутку. Але насамперед [президент Росії Володимир] Путін прагне створити геополітичний інструмент тиску на Західну Європу. Скажу прямо: у вас у Німеччині існує сильне політичне лобі цього проекту", – зазначив він.

Порошенко підкреслив, що Україна має у своєму розпорядженні більше ніж достатні транзитні потужності для постачань російського газу в Європу і прокачує наразі 90 млн м&³3; газу за потужності газотранспортної системи 146 млн м&³3;.

"Навіщо ж витрачати $20 млрд на непотрібний газопровід? Дайте самі відповідь!" – розповів він.

На репліку журналіста, що надійність українських постачань постійно викликає сумніви, президент заявив, що запрошує німецькі енергетичні концерни інвестувати в газотранспортну систему України.

"Можете контролювати процес управління, якщо є сумніви. Наші двері відчинені. Я тільки можу застерегти наших європейських друзів, і це – з огляду на власний гіркий досвід: якщо в питанні газопостачання так залежати від Росії, як від неї кілька років тому залежала Україна, це створює поле для шантажу. Можу вас запевнити, це був не найприємніший момент, коли мені зателефонував Путін і повідомив, що наступного дня буде перекрито кран. Не потрапляйте в ту саму пастку!" – закликав він.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

У липні сенатор від штату Вайомінг, республіканець Джон Баррассо вніс у Конгрес США законопроект про санкції проти "Північного потоку – 2". За даними ЗМІ, Путін пообіцяв канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, що в разі введення американських санкцій фінансування проекту повністю візьме на себе Росія.

Американський президент Дональд Трамп заявив 18 вересня, що США не збираються накладати санкціїна західні компанії, які беруть участь у будівництві газопроводу.