Порошенко: Питання про членство України в ЄС буде лише формальним питанням часу

Порошенко: На саміті Україна – ЄС українська сторона подала на розгляд Євросоюзу ініціативи зі стратегічного співробітництва
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко вважає асоціацію із Шенгенською зоною і приєднання до Митного союзу Європейського союзу подальшими цілями євроінтеграції України.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна повинна незабаром наблизитися до критеріїв членства у Європейському союзі. Про це глава держави сказав 7 вересня під час щорічного послання Верховній Раді, передає кореспондент "ГОРДОН".

"У липні на саміті Україна – ЄС українська сторона подала на розгляд керівництву Євросоюзу нові ініціативи щодо нашого бачення стратегічного довгострокового співробітництва. Це асоціація із Шенгенською зоною, приєднання до Митного союзу ЄС, приєднання до Енергетичного союзу ЄС, вступ у дію спільного авіаційного простору та єдиного цифрового ринку", – заявив президент.

За його словами, реалізація цих ініціатив "перетворить східні кордони України в східні кордони ЄС ще до того, як ми де-юре приєднаємося до Євросоюзу".

"Унаслідок такої стратегії ми повинні максимально наблизитися до критеріїв членства. Україна буде секторально інтегрована з ЄС майже як будь-яка країна Євросоюзу. І тоді питання про членство стане лише формальним питанням часу", – додав Порошенко.

Угоду про асоціацію Україна та ЄС підписали 2014 року, а в червні 2017 року набув чинності безвізовий режим між Україною та Європейським союзом.

У 2014 році Порошенко заявляв, що за п'ять років Україна повинна подати заявку на членство в ЄС. У липні 2017-го він сказав, що реформи, необхідні Україні для членства в НАТО, на 98% збігаються з реформами, необхідними для вступу в ЄС. "Сьогодні український народ ... нарешті об'єднаний навколо як трансатлантичної, так і європейської інтеграції", – зазначив глава держави.