Порошенко подав до Вищої ради правосуддя законопроект про створення Вищого антикорупційного суду

Порошенко передав до ВРП законопроект про створення антикорупційного суду
Фото: EPA

Президент України Петро Порошенко передав до Вищої ради правосуддя законопроект про створення Вищого антикорупційного суду України відповідно до ч. 2 ст. 125 Конституції України.

Президент України Петро Порошенко 14 червня передав до Вищої ради правосуддя законопроект "Про створення Вищого антикорупційного суду". Про це заявила прес-служба глави держави.

У повідомленні зазначено, що документ було подано відповідно до ч. 2 ст. 125 Конституції України, згідно з якою суд створює, реорганізує і ліквідує закон, проект якого вносить у Верховну Раду президент після консультацій із Вищою радою правосуддя.

7 червня Рада ухвалила документ у другому читанні. 11 червня президент України Петро Порошенко підписав законодавчий акт.

13 червня документ опублікувало видання Верховної Ради "Голос України". 14 червня закон набув чинності. У документі зазначено, що Вищий антикорупційний суд в Україні мають створити протягом 12 місяців.

У Центрі протидії корупції і Transparency International закликали виправити в законі норму про апеляції за провадженнями Національного антикорупційного бюро. Згідно з цією нормою, апеляції у справах НАБУ, які вже надійшли в суди, будуть розглядати в судах загальної юрисдикції, а не в антикорупційному суді.

Водночас у профільному комітеті Ради запевнили, що норма про апеляцію в законі про антикорупційний суд пройшла всі стадії узгодження. Згідно з комюніке, це була рекомендація експертів Венеціанської комісії. 21 травня комітет урахував її, інакше передання справ "призвело б до перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду, враховуючи значну кількість справ, які розглядаються в судах першої та апеляційної інстанцій".

У Венеціанській комісії сказали, що не мають стосунку до цієї норми.