Порошенко заявив, що зобов'язання зрівняти внутрішню ціну на газ із ціною імпортного брав уряд Тимошенко

Порошенко виступив у Рахунковій палаті
Фото: president.gov.ua

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко заявила, що наказ підвищити ціну на газ для населення віддав президент України Петро Порошенко. Той відповів, що відповідні зобов'язання було закріплено в угоді України з МВФ ще 2008 року.

Вирівнювання внутрішньої ціни на газ з імпортною в Україні було закладено в програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом ще 10 років тому, відповідні зобов'язання взяв на себе тодішній уряд. Про це 22 жовтня на зустрічі з колективом Рахункової палати заявив президент Петро Порошенко, повідомляє його прес-служба.

"Не зайвим буде нагадати, що зобов'язання зрівняти внутрішні ціни на газ із ціною імпортного газу Україна взяла, коли [прем'єр Володимир] Гройсман ще був мером Вінниці. Відповідний меморандум із МВФ був підписаний 31 жовтня 2008 року. Фонд тоді очолював Домінік Стросс-Кан, а хто на той час був прем'єр-міністром – дуже легко зазирнути у "Вікіпедію", – сказав Порошенко, маючи на увазі лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко. – Але хто б не був – подібні зобов'язання носять не персональний, а міжнародно-правовий характер. Хоча зобов'язання і гроші брали одні, а повертати гроші мусять інші".

Президент закликав українців не вірити "популістам", які обіцяють зниження ціни на природний газ.

"Послухайте сьогодні обіцянки популістів здешевити газ у два, у три, у чотири, дехто добалакався – у шість разів знизити ціну. Це можна зробити лише шляхом повернення в російську газову кабалу", – заявив Порошенко.

Він підкреслив, що не дозволить цьому статися "за будь-яких обставин".

Для надання наступного траншу за програмою stand-by у МВФ наполягали, щоб українська влада відкоригувала ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт.

19 жовтня прем'єр-міністр України Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ в Україні підвищиться на 23,5%. Отже, вартість газу для населення становитиме 8550 грн за 1000 м&³3;. До 1 листопада населення буде отримувати газ за попередньою ціною – 6958 грн за 1000 м&³3;.

Цього самого дня у МВФ повідомили, що Україна і Фонд домовилися про нову 14-місячну програму співпраці, що передбачає надання $3,9 млрд.

Тимошенко 19 жовтня заявила, що Кабмін підвищив ціни на газ для населення за командою Порошенка. Те, що трапилося, вона назвала катастрофою, "яка штовхає українців у нішу бідності".