Порошенко закликав Дуду внести зміни до тієї частини закону про Інститут національної пам'яті, де йдеться про Україну

Порошенко зустрівся з Дудою на полях саміту НАТО
Фото: ЕРА

На зустрічі президента України Петра Порошенка з польським колегою Анджеєм Дудою у Брюсселі обговорювали тему історичного діалогу між країнами.

Президент України Петро Порошенко закликав свого польського колегу Анджея Дуду внести зміни до закону про Інститут національної пам'яті Польщі в частині, що стосується інтересів України. Це питання обговорювали на зустрічі президентів у Брюсселі 12 липня, повідомляє сайт глави Української держави.

Також обговорювали питання продовження діалогу у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам'яті українського і польського народів на території двох країн.

27 червня Сейм Польщі ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, проте не став вилучати з його тексту норми про "злочини українських націоналістів".

Закон передбачає кримінальну відповідальність за заперечення участі українських націоналістів і членів українських організацій, які співпрацювали з німецьким Третім рейхом, у злочинах проти поляків у 1925–1950 роках.

Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону, у яких вживають терміни "українські націоналісти" і "Східна Малопольща".