Посли країн "Великої сімки" заявили, що уважно стежать за розвитком ситуації із Саакашвілі

Посли країн "Великої сімки": Закликаємо дотримуватися прав і обов'язків мирного протесту й утримуватися від спроб дестабілізації
Фото: ЕРА

Посли США, Італії, Німеччини, Франції, Великобританії, Канади та Японії заявили, що очікують оперативного розслідування справи лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі і виконання Україною своїх юридичних зобов'язань.

Посли країн "Великої сімки" (США, Італія, Німеччина, Франція, Великобританія, Канада і Японія) знають про спробу затримання лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі і продовження протестів в Україні. Про це йдеться у заяві, яку 6 грудня опублікувало посольство Японії в Києві.

"Ми уважно слідкуємо за розвитком ситуації. Закликаємо всіх повністю поважати і підтримувати конституційний лад та правову систему в Україні, дотримуватися прав та обов'язків мирного протесту й утримуватися від спроб дестабілізації. Ми також очікуємо, що розслідування буде проведено оперативно й у відповідності до юридичних зобов'язань України", – зазначили дипломати.

5 грудня Саакашвілі в Києві затримала Служба безпеки України. Йому висунули обвинувачення у сприянні учасникам злочинних організацій та приховуванні їхньої злочинної діяльності. Правоохоронці вивели політика на вулицю й посадили в службовий автомобіль, проте активісти влаштували бійку із силовиками і звільнили його.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що оточення Саакашвілі одержало з Росії приблизно $500 тис. на фінансування мітингів для повалення української влади. За його словами, метою акцій лідера "Руху нових сил" було припинення кримінального переслідування стосовно бізнесмена-втікача Сергія Курченка і відновлення контролю над активами в Україні. ГПУ також оприлюднила аудіозаписи телефонних розмов, які нібито підтверджують це.

Саакашвілі, який після звільнення виступив на мітингу біля Верховної Ради, запевнив, що не знайомий із Курченком, а записи ГПУ назвав фейком. Дії силовиків політик розцінив як "провокацію і викрадення".

Прес-секретар партії "Рух нових сил" Мар'яна Почтар повідомила, що Саакашвілі не планує приходити на допит у СБУ 6 грудня. Замість цього він проведе брифінг під стінами парламенту.

Національна поліція і СБУ почали розшук колишнього президента Грузії.

Уранці 6 грудня політик заявив про початок штурму наметового табору біля будівлі парламенту. У поліції повідомили, що спецоперація в наметовому містечку під Верховною Радою була пов'язана з розшуком і затриманням Саакашвілі.

Міністерство внутрішніх справ оголосило Саакашвілі в розшук.