Посол заявив, що позбавлення Порошенка звання почесного громадянина Верони зрежисував Кремль

Посол назвав позбавлення Порошенка звання "політичним спектаклем Кремля у виконанні веронських артистів"
Фото: Перелигін Євген / Facebook

Проект резолюції про позбавлення звання почесного громадянина Верони українського президента Петра Порошенка було зареєстровано у міськраді італійського міста в грудні минулого року з ініціативи лідера молодіжного крила проросійської партії "Ліга півночі", заявив посол України в Італії Євген Перелигін.

Позбавлення президента України Петра Порошенка звання почесного громадянина Верони зрежисував Кремль, таку думку посол України в Італії Євген Перелигін висловив у коментарі "Європейській правді".

За його словами, проект резолюції про позбавлення звання українського президента було зареєстровано у міськраді Верони в грудні минулого року з ініціативи лідера молодіжного крила проросійської партії "Ліга півночі".

"Аналіз тексту документа, а також той факт, що його підписали майже всі представники партії "Ліги півночі", яка перемогла у Вероні на комунальних виборах, свідчать про цілком політичну спрямованість цього рішення", – повідомив дипломат.

На його думку, рішення попереднього складу міськради надати почесне громадянство міста Порошенку і зробити безкоштовний вхід для українських громадян у музеї міста протягом минулого року "стало щирою реакцією місцевих депутатів", однак "успішне просування України в багатьох сферах не дає спокою режиму в Москві".

Він назвав позбавлення Порошенка звання "політичним спектаклем Кремля у виконанні веронських артистів".

Дипломат розповів, що провідні італійські ЗМІ подавали інформацію про рішення веронської міськради під назвою "Режисура Кремля – веронське виконання, або Маріонетки [президента РФ Володимира] Путіна".

20 вересня міська рада італійської Верони проголосувала за позбавлення Порошенка звання почесного громадянина міста. За словами депутатів, допомога в поверненні картин, викрадених із місцевого музею, була "сумнівною".

6 травня 2016 року в Одеській області під час підготовки до переправлення на територію Молдови українські прикордонники затримали 17 картин, викрадених 11 листопада 2015 року з Міського музею Кастельвеккіо в італійській Вероні. 7 травня було проведено мистецьку експертизу, яка підтвердила, що ці картини – оригінали.

21 грудня картини повернули музею у Вероні за участю Порошенка та генерального прокурора України Юрія Луценка.