Профільний комітет рекомендує Раді спрямувати законопроєкт "Про медіа" на повторне перше читання

Кравчук: На 70–80% наявний проєкт знаходить схвалення в експертів
Фото: Yevheniya Kravchuk / Facebook

За словами заступниці голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики нардепки від "Слуги народу" Євгенії Кравчук, законопроєкт "Про медіа" зацікавив деякі європейські країни, які розробляють аналогічне законодавство.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту спрямувати законопроєкт №2693 "Про медіа" на повторне перше читання. Про це 30 квітня на своїй сторінці у Facebook повідомила заступниця голови цього комітету нардепка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

За її словами, експерти схвалюють більшу частину цього проєкту закону.

"Тільки за час карантину вдалося провести низку робочих сесій, зокрема в рамках співпраці з Радою Європи. Ми отримали значну кількість слушних пропозицій, особливо щодо регулювання онлайн-медіа та платформ спільного доступу. На 70–80% наявний проєкт знаходить схвалення в експертів, решта – простір для доопрацювання. Приємно, до речі, що нашим позитивним досвідом зацікавилися європейські країни (Великобританія, Литва та інші), які зараз також займаються розробкою аналогічного законодавства. Комітет вирішив затвердити новий висновок по законопроєкту і направити його на повторне перше читання", – зазначила Кравчук.

Законопроєкт №2693 "Про медіа" авторства нардепів від "Слуги народу" (серед них – Олександр Ткаченко) було зареєстровано у Верховній Раді наприкінці грудня 2019 року. Документ мав регулювати діяльність телебачення, радіо, преси, онлайн-медіа, стримінгових сервісів і платформ загального доступу до інформації.

Автори законопроєкту запропонували наділити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення функцією нагляду і контролю за всією сферою медіа. Законопроєкт також визначає санкції за порушення вимог законодавства у сфері медіа – штраф може накладати Нацрада), ануляція ліцензії / скасування реєстрації (за позовом Нацради в суд) або заборона на діяльність медіа на території України (рішення ухвалює суд).

5 лютого парламентський комітет із питань свободи слова рекомендував ухвалити законопроєкт "Про медіа" в першому читанні.

Законопроєкт зазнав різкої критики з боку журналістів і медіаорганізацій. На думку виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, якщо законопроєкт "Про медіа" проголосують у нинішньому вигляді, відбудеться "консервація олігархату в медіасфері, не буде жодних якісних змін".

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вважає, що з ухваленням цього законопроєкту Національна рада з питань телебачення і радіомовлення здобуде виняткові повноваження заборонити будь-яке ЗМІ або блогера.

Голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська не відкидає, що в разі набуття чинності законом "Про медіа" в Україні виживуть тільки олігархічні ЗМІ.

Ткаченко у програмі "БАЦМАН" головної редакторки видання "ГОРДОН" Олесі Бацман повідомляв, що автори законопроєкту "Про медіа" почули представників ЗМІ та Ради Європи і вирішили значно переписати розділ, який стосується діяльності онлайн-медіа.