Прокурор Донський про колег, які сприяли звільненню ексберкутівців: Цим людям я руки не подаю і не вітаюся з ними

Донський: Рішення про повернення прокурорів у справу ексберкутівців – позитивне
Фото: hromadske.ua

Прокурор Олексій Донський заявив, що не зрозумів учинку колег, які сприяли звільненню з-під варти колишніх співробітників спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ України "Беркут", обвинувачених у розстрілі протестувальників у Києві у 2014 році.

Прокурор Олексій Донський в інтерв'ю "Громадському", яке вийшло 31 січня, заявив, що не вітається з колегами, які не заперечували проти зміни запобіжного заходу для колишніх співробітників спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ України "Беркут", обвинувачених у розстрілі протестувальників у Києві у 2014 році.

"Можу лише сказати щодо тих колег, які зайшли у процес. Я цього не зрозумів ані із законної точки зору, ані з чисто людської. Цим людям я руки не подаю і не вітаюсь з ними, хоча вони досі працюють у підрозділі, в якому працюю і я", – сказав він.

Донський заявив, що позитивно сприймає повернення у справу старої групи прокурорів.

"Я, безумовно, позитивно сприймаю ту обставину, що зараз вирішили повернути тих прокурорів, які займались цим провадженням раніше. Чи ефективно ми працюємо, чи кращі ми за інших – тут справа у двох аспектах. Перше  у відповідальності. Наше повернення цей принцип відповідальності за процес дотримує. Це важливо і для самого процесу, і для його учасників. І другий момент  це особливо складне провадження, з великим обсягом матеріалів. Тобто будь-якому новому прокурору, яким би сильним чи ефективним він не був, потрібно не тільки увійти в курс процесу, але й відчути його зсередини. На це потрібен тривалий час, який вплинув би на строки розгляду. Тому рішення про повернення прокурорів  позитивне", – сказав прокурор.

28 грудня 2019 року суддя зачитала постанову генпрокурора Руслана Рябошапки про зміну групи прокурорів у справі ексберкутівців Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олега Янішевського, Олександра Маринченка та Сергія Тамтури, яких обвинувачують у розстрілах протестувальників під час Революції гідності у 2014 році. Нова група прокурорів у суді не заперечувала проти зміни запобіжного заходу обвинуваченим.

29 грудня в межах обміну Україна передала ОРДЛО 124 людини, зокрема п'ятьох ексберкутівців.

У Генпрокуратурі України заявили, що цю справу суд продовжить розглядати, незважаючи на те, що ексберкутівців відпустили під особисте зобов'язання.

14 січня 2020 року на засіданні Святошинського районного суду Києва адвокати колишніх беркутівців заявили, що втратили зв'язок зі своїми підзахисними.

15 січня суд відвів прокурорів, які сприяли їхньому звільненню для обміну. 28 січня у справу повернули попередню групу прокурорів.