"Офіс генпрокурора не може вказувати". Суддя Дячук прокоментував зміну запобіжного заходу ексберкутівцям. Відео

Суддя був обуреним через заяви Офісу генпрокурора
Скріншот: hromadske / YouTube

Суддя Святошинського райсуду Сергій Дячук 14 січня заявив, що Офіс генпрокурора не може вказувати, як суд має діяти після зміни запобіжного заходу п'ятьом ексберкутівцям, яких передали в межах обміну між Києвом та ОРДЛО. Відео опублікувало "Громадське". "Суд хоче висловити своє обурення тим, як на сайтах органів, працівники яких здійснюють повноваження сторони у даному процесі, дозволяють собі прогнозувати і вказувати, як має діяти суд за тих чи інших обставин. Такого права не має ані Генеральна прокуратура, ані Офіс генерального прокурора, ані будь-які інші посадові особи", – сказав суддя. 28 грудня 2019 року на сайті Генпрокуратури (із 2 січня відомство називається Офіс генпрокурора) було опубліковано заяву, у якій указували, що справу про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року буде продовжено, обвинувачених зобов'язують прибувати за першим викликом суду, а в разі невиконання обов'язків суд оголосить ексберкутівців у розшук.

"Твердження про те, що безапеляційно буде продовжено судовий розгляд, може створити враження у пересічного громадянина, що суд є структурним підрозділом Генпрокуратури, який керується дорожніми картами... Ми маємо велику надію, що створений Офіс генерального прокурора не буде повторювати помилки Генеральної прокуратури й у такий спосіб не буде здійснюватися вплив на суд і на присяжних, які не є фаховими юристами і можуть сприймати рекомендації такого характеру як єдино можливий правильний крок суду", – підкреслив суддя Дячук.

Ексберкутівців Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олега Янішевського, Олександра Маринченка та Сергія Тамтуру обвинувачують у розстрілах протестувальників під час Революції гідності на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Слідство встановило факт 48 убивств і 80 замахів на вбивство того дня.