Прокурор Інституту нацпам'яті Польщі відмовився розслідувати справу проти історика Купріяновича

Люблінський воєвода звернувся до прокуратури із заявою на голову Українського товариства
Фото: Святослав Цеголко / Facebook

Прокурор галузевої комісії Інституту національної пам'яті Польщі відмовився розслідувати справу стосовно голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича за статтею про заперечення злочинів проти польського народу. Справу розслідує окружна прокуратура за статтею про публічну образу.

В Інституті національної пам'яті Польщі відмовилися починати розслідування проти голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича за заявою люблінського воєводи Пшемислава Чарнека. Про це йдеться на сайті інституту.

"9 серпня 2018 року прокурор комісії відділення судового переслідування стосовно злочинів проти польської нації в Любліні ухвалив рішення про відмову від розслідування фактів і публічного заперечення злочинів, зазначених у ст. 55 закону від 18 грудня 1998 року Інституту національної пам'яті, проти голови Українського товариства в Любліні, який під час публічної демонстрації 8 липня 2018 року в Сагрині заявив, що події, які сталися 9–10 березня 1944 року, є "злочином проти людяності, скоєним представниками польського народу, які були солдатами Армії Крайової", – ідеться в повідомленні.

Прокурор у своєму обґрунтуванні зазначив, що Купріянович у своїй промові зосередився винятково на події в Сагрині й українських жертвах й опустив "незручні" факти, пов'язані з УПА, а також промовчав про злочини, скоєні українськими націоналістами проти польського населення.

Водночас прокурор галузевого комітету у Любліні передав до районної прокуратури заяву люблінського воєводи про ймовірне порушення ст. 133 Кримінального кодексу Польщі – образа польської нації. Окружна прокуратура у Замості ініціювала розслідування 10 серпня. 

У 1944 році польськими "селянськими батальйонами" і підрозділами Армії Крайової в Сагрині було вбито, за різними даними, від 800 до 1250 українців, серед них приблизно 100 дітей.

Купріянович порівняв події в Сагрині 1944 року з Волинською різаниною в 1943 році. Після цього люблінський воєвода Чарнек звернувся в прокуратуру із заявою.

Якщо прокуратура виявить у словах Купріяновича факти заперечення злочинів проти польського народу або образи польської нації, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Київ категорично проти того, щоб судовий механізм у Польщі використовували для переслідування одного з провідних діячів української громади.