Психологічна експертиза не встановила фактів тиску на Януковича під час його звернення до Путіна із проханням увести війська в Україну

Янукович заперечив, що просив Росію ввести війська в Україну
Фото: ЕРА

Згідно з результатами психологічної експертизи, екс-президент України Віктор Янукович під час пояснення своїх мотивів звернутися до президента Росії Володимира Путіна по військову допомогу демонстрував переконаність у своїй правоті, але постійно намагався перекласти відповідальність за наслідки на інших.

Психологічна експертиза не встановила фактів тиску на екс-президента Віктора Януковича під час його звернення до президента Росії Володимира Путіна із проханням увести війська в Україну у 2014 році, повідомляють "Українські новини".

Відповідний висновок експертизи оголосив під час засідання Оболонського районного суду Києва 28 вересня голова суду Владислав Дев'ятко.

Прокуратура попросила суд дослідити результати психологічної експертизи Януковича як докази сторони обвинувачення.

На експертизу було передано відеофрагменти інтерв'ю Януковича, які він давав журналістам після втечі з України.

Згідно з результатами психосоматичного дискурсивного аналізу експерти дійшли висновку, що Янукович під час пояснення своїх мотивів звернутися до Путіна по військову допомогу демонструє впевненість і переконаність у своїй правоті, але постійно намагається перекласти відповідальність за наслідки на інших. "Ознак здійснення на нього психологічного тиску з боку сторонніх осіб немає", – озвучив висновок експертизи суддя.

Після дослідження цього доказу суд перейшов до вивчення лінгвістичної експертизи висловлювань обвинуваченого.

В Україні проти Януковича відкрито кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Розгляд справи Януковича по суті розпочався в Оболонському районному суді Києва 26 червня. Ухвалено рішення щодо проведення процедури заочного засудження екс-президента.

18 січня 2017 року генпрокурор України Юрій Луценко повідомляв, що Головна військова прокуратура отримала від ООН фотокопії заяви Януковича із проханням увести в Україну війська РФ. 22 лютого Янукович в інтерв'ю заявив, що не звертався до Росії із проханням увести війська в Україну.

Колишній постпред України в ООН Юрій Сергеєв повідомив 15 серпня, що звернення Януковича до Путіна про використання російської армії для "відновлення конституційного порядку" в Україні зачитав представник Росії в ООН Віталій Чуркін на засіданні Ради Безпеки ООН 3 березня 2014 року.