Путін: Немає жодного прикладу в новітній історії, коли було б урегульовано кризові ситуації без прямого контакту між сторонами конфлікту

Путін про Медведчука: У нього є переконання, в цьому вся справа
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін висловив жаль, що президент України Володимир Зеленський не хоче вести переговори з бойовиками "ЛДНР" для встановлення миру, і назвав націоналістом свого кума, голову політради української партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука.

Президент РФ Володимир Путін у бесіді з американським режисером Олівером Стоуном висловив думку, що з приходом до влади в Україні нового президента Володимира Зеленського нічого не змінилося в ситуації з війною на Донбасі. Стенограму  інтерв'ю оприлюднено на сайті Кремля.

"Те голосування, яке відбулося, було явно протестним голосуванням. Досить багато людей новообраного президента підтримали в центральних районах України, на сході, на півдні. А це все люди, які справді щиро прагнуть і бажають принаймні врегулювання. Тому і новообраний президент пан Зеленський під час виборчої кампанії постійно говорив про те, що готовий зробити все для врегулювання цієї кризової ситуації", – зазначив Путін.

Він нагадав, що під час візиту в Париж Зеленський заявив, що не вважає можливим вести переговори із сепаратистами.

"Немає жодного прикладу в новітній історії, коли було б урегульовано кризові ситуації без прямого контакту між сторонами конфлікту", – підкреслив російський президент.

Відповідаючи на запитання про ймовірний мир між українцями і росіянами, Путін висловив думку, що "це неминуче".

Він нагадав, що його кум, український політик Віктор Медведчук не поділяє думки про один народ і вважає українців та росіян різними націями. Путін назвав його націоналістом і заявив, що націоналізм є "ознакою обмеженості".

"Багато хто із засновників українського націоналізму, як це не дивно звучить, виступав за хороші відносини з Росією, бо казали, що треба мати добрі відносини, щоб забезпечити добрий розвиток самої країни, України... Вони виступали за незалежність України, але водночас говорили про те, що Україна при цьому повинна зберегти добрі, хороші відносини з Росією. Приблизно такої ж думки дотримується і пан Медведчук. У нього є переконання, у цьому вся справа. Я, скажімо, можу з чимось не погоджуватися, але це не може не викликати поваги", – додав російський президент.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.