Рада ухвалила постанову про вимогу посилити міжнародні санкції проти РФ у зв'язку з рішенням про видавання російських паспортів у ОРДЛО

Парламент України звернувся до міжнародної спільноти через появу указу Путіна
Фото: iportal.rada.gov.ua

Указ, що спрощує процедуру видавання російських паспортів жителям окупованих районів Донбасу, є юридично нікчемним, президент Росії Володимир Путін має скасувати його. Про це йдеться в тексті постанови, яку підтримали депутати Верховної Ради.

Верховна Рада звернулася до міжнародних організацій, країн Європейського союзу, США, Канади, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні із закликом посилити санкції проти Росії через рішення Кремля надавати російське громадянство жителям окремих районів Донецької і Луганської областей за спрощеною процедурою. За відповідний проект постанови №10259 25 квітня проголосувало 230 народних депутатів, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Рада закликала засудити "деструктивні дії РФ, які грубо порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні". У такий спосіб Кремль "свідомо та цинічно" порушив основні принципи міжнародного права та міжнародних угод, ідеться в документі.

"Попередня практика протиправного використання Росією інституту громадянства на окупованих територіях свідчить про її примусовий та дискримінаційний характер, є інструментом вчинення злочинів проти людяності та має наслідком порушення прав людини", – ідеться у зверненні.

Парламент підкреслив, що дії керівництва РФ мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні в післявиборчий період.

"Своїм указом [президент РФ Володимир] Путін створює правові умови для можливості офіційного застосування збройних сил РФ проти України. Це пов'язано з тим, що російське законодавство дозволяє використовувати збройні сили для захисту громадян РФ за межами території Росії. Верховна Рада України вважає указ президента РФ... юридично нікчемним та таким, що не може змінити приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства", – зазначено в постанові.

Депутати українського парламенту висунули вимогу, щоб Путін скасував указ.

Ініціаторами звернення стали голова Верховної Ради Андрій Парубій, перший віце-спікер Ірина Геращенко, голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко та інші народні депутати.

Президент Росії Володимир Путін 24 квітня підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителям окупованих бойовиками територій Донбасу.

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав жителів ОРДЛО утриматися від вступу в російське громадянство.

Постійне представництво України при Організації Об'єднаних Націй вимагає скликання Ради Безпеки ООН у зв'язку з виходом указу президента РФ.

Президент України Петро Порошенко заявив, що рішення Москви ухвалено з метою легітимізувати військову присутність РФ на Донбасі.

У команді переможця президентських виборів Володимира Зеленського зазначили, що Україна розраховує на підтримку міжнародної спільноти у питанні захисту інтересів, прав і свобод українських громадян на тимчасово окупованих територіях та сподівається на посилення дипломатичного й санкційного тиску на РФ.