Рада ухвалила закон, який має розвантажити роботу Верховного Суду

Завданням ухваленого парламентом закону є розв'язання проблеми завантаженості Великої палати Верховного Суду, повідомили в Раді
Фото: pixabay.com

Основною метою закону, ухваленого Верховною Радою, є обмеження випадків передавання судових справ, розглянутих у касаційному порядку, у Велику палату Верховного Суду під час оскарження рішень на підставі порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції.

Верховна Рада на засіданні 2 жовтня ухвалила законопроєкт №1026 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ". Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Документ підтримав 271 нардеп.

Як зазначено на сайті парламенту, основною метою закону є обмеження випадків передавання судових справ, розглянутих у касаційному порядку, у Велику палату Верховного Суду під час оскарження рішень на підставі порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції.

"Завданням закону є вирішення проблеми завантаженості Великої палати Верховного Суду подібними справами, які не потребують вирішення питання предметної чи суб'єктної юрисдикції, недопущення зловживання учасниками справи правом на оскарження судових рішень із підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції з метою передачі справи на розгляд Великої палати Верховного Суду, а також забезпечення функціонування Великої палати ВС як постійно діючого колегіального органу, який покликаний забезпечити єдність судової практики", – повідомили у пресслужбі Верховної Ради.

Окрім того, закон спрямований на уніфікацію процесуальних кодексів та розв'язання проблеми накопичення великої кількості справ у судах апеляційної та касаційної інстанцій, зазначили в парламенті.

У першому читанні документ ухвалили 12 вересня.