Рада розпочала розглядати проєкт Виборчого кодексу України

Розданий депутатам до другого читання проєкт закону
Фото: Андрій Іллєнко / Facebook

За словами спікера парламенту Андрія Парубія, проєкт Виборчого кодексу України – найбмасштабніший законопроєкт в історії Верховної Ради.

Верховна Рада 6 червня розпочала розгляд проєкту Виборчого кодексу України (законопроєкт №3112-1) у другому читанні, передає кореспондент "ГОРДОН".

Документ передбачає систему виборів народних депутатів за відкритими списками.

"Рада переходить до розгляду найбільш масштабного законопроєкту в історії – проєкту Виборчого кодексу... Оголошую про перехід до розгляду проєкту. Друзі, у добрий шлях! Упевнений, що ми приймемо Виборчий кодекс, і це буде нашим вкладом у розвиток парламентаризму і української держави", – заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

До 16.00, після перерви, депутати розпочнуть обговорення першої поправки до документа. Усього до законопроєкту подали приблизно 4,5 тис. поправок.

Спікер прогнозує, що Рада встигне ухвалити документ протягом літа.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №3112-1 "Проєкт Виборчого кодексу України", який подали спікер Андрій Парубій, депутат від Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко та Ємець 7 листопада 2017 року. Парламентські вибори пропонують проводити за системою регіональних відкритих списків, а бар'єр – встановити на рівні 4%. На виборах до сільських, селищних, районних, районних у містах і міських рад малих міст (до 90 тис. виборців) пропонують багатомандатну мажоритарну систему, в окрузі перемагає не один кандидат, як сьогодні, а від двох до чотирьох кандидатів залежно від кількості виборців. На виборах до обласних рад і міськрад великих міст (від 90 тис. виборців) також пропонують систему відкритих списків.

29 травня 2019 року комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту розглянути у другому читанні проєкт Виборчого кодексу України.

На 21 липня в Україні призначено дострокові вибори до Верховної Ради. Вони мають пройти за чинним виборчим законодавством, яке передбачає змішану систему (225 депутатів обирають за пропорційною системою і 225 – за мажоритарною), закриті партійні списки і п'ятивідсотковий прохідний бар'єр.