Рада схвалила Виборчий кодекс із президентськими поправками

Рада підтримала новий Виборчий кодекс
Фото: iportal.rada.gov.ua

Виборчий кодекс, за який сьогодні проголосувало 330 народних депутатів, передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Виборці зможуть голосувати не лише за партію, але й за конкретного кандидата у партійному списку.

Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс із поправками президента Володимира Зеленського. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За відповідний законопроєкт №0978 проголосувало 330 народних депутатів.

Вибори Ради проводитимуть за відкритими регіональними списками. Виборці голосуватимуть не лише за партію, а й за конкретного кандидата у списку.

Право висування кандидатів на парламентських виборах закріплено виключно за політичними партіями, можливості самовисування не передбачено.

11 липня 2019 року Верховна Рада минулого скликання ухвалила у другому читанні проєкт Виборчого кодексу України (законопроєкт №3112-1), у першому читанні документ затвердили 7 листопада 2017 року. Законопроєкт надійшов у Раду 2015 року.

Згідно з Виборчим кодексом, парламентські вибори запропоновано проводити за системою регіональних відкритих списків. Нардепи розглянули 4568 поправок до другого читання законопроєкту. Згідно з ухваленими поправками, кодекс набуває чинності з 1 грудня 2023 року.

27 серпня 2019 року спікер Верховної Ради VIII скликання Андрій Парубій повідомив, що підписав закон.

У громадянській мережі "Опора" заявляли, що президенту варто ветувати Виборчий кодекс, оскільки він є "не просто застарілим", а демонструє відсутність виборчої реформи.

Зеленський ветував Виборчий кодекс України від 13 вересня. Він повернув закон у Верховну Раду зі своїми пропозиціями. На думку глави держави, положення цього кодексу фактично зберігають ознаки пропорційної виборчої системи із закритими списками.

3 жовтня Верховна Рада України передала Виборчий кодекс на доопрацювання.