Рада схвалила впровадження трирічного бюджетного планування

Рада ухвалила законопроект 6 грудня
Фото: rada.gov.ua

Законопроект про запровадження середньострокового бюджетного планування підтримало 238 народних депутатів.

Верховна Рада України під час вечірнього засідання ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №8044 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правової основи для впровадження середньострокового бюджетного планування)", передає кореспондент "ГОРДОН".

"За" проголосувало 238 народних депутатів.

Законопроектом передбачено, що Мінфін буде до 15 травня подавати на розгляд Кабміну бюджетну декларацію, яка визначає засади бюджетної політики на середньостроковий період. До 15 липня її буде ухвалювати Верховна Рада. Розробляти основні напрями бюджетної політики на плановий рік та прогноз державного бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди більше не потрібно.

"Бюджетна декларація міститиме, зокрема, сукупні стелі видатків та стелі видатків головних розпорядників коштів державного бюджету, цілі та показники результату їхньої діяльності (фактичні та очікувані на середньостроковий період), загальну оцінку фіскальних ризиків", – ідеться в пояснювальній записці.

Закон вводить у дію нові бюджетні правила. Зокрема, державний борг та гарантований державою борг не може перевищувати 60% ВВП, а дефіцит державного бюджету – 3% ВВП. Державні гарантії не перевищуватимуть 3% доходів загального фонду держбюджету.

У Міністерстві фінансів зазначали на сторінці у Facebook, що запровадження трирічного бюджетного планування є "однією із життєво важливих реформ фінансового сектору".

"Міністерства і державні установи зможуть планувати реформи, розуміючи свої бюджетні можливості, на довшу перспективу, ніж ми звикли", – наголосили у відомстві.

У першому читанні законопроект №8044 Рада ухвалила 18 жовтня.