Рада сьогодні о 12.30 заслухає керівництво правоохоронців щодо вбивства Гандзюк

"За" проголосувало 222 нардепи за 150 необхідних голосів
Фото: Юлія Кочетова / Gordonua.com

Спікер парламенту Андрій Парубій запросив депутатів до себе в кабінет для завершення консультацій парламентських фракцій щодо створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для контролю за розслідуванням убивства співробітниці мерії Херсона Катерини Гандзюк та інших громадських активістів.

Верховна Рада проголосувала за заслуховування 6 листопада звіту керівників правоохоронних органів щодо вбивства активістки, співробітниці мерії Херсона Катерини Гандзюк, передає кореспондент "ГОРДОН".

"За" проголосувало 222 нардепи за 150 необхідних голосів.

За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, сьогодні о 12.30 у парламенті виступлять керівники Національної поліції, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ.

Після голосування Рада оголосила перерву до 11.15.

Спікер запросив депутатів до себе в кабінет для завершення консультацій фракцій щодо створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для контролю за розслідуванням убивства Гандзюк та інших громадських активістів.

Гандзюк облили кислотою вранці 31 липня біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 1 серпня її доправили до Києва для подальшого лікування. Гандзюк перенесла понад 10 операцій.

У справі Гандзюк заарештували ймовірного організатора нападу Сергія Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку сірчаною кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань. Замовників злочину досі не назвали.

26 вересня Гандзюк записала відкрите звернення, перелічивши факти десятків нападів на активістів, замовників яких не покарано.

4 листопада Гандзюк померла. Поліція перекваліфікувала кримінальну справу, відкриту за фактом нападу, зі статті "замах на вбивство з особливою жорстокістю" на статтю "умисне вбивство".

5 листопада нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм повідомив, що кілька народних депутатів України вимагали створити тимчасову слідчу комісію Ради для розслідування фактів нападів на активістів у 20172018 роках, які перед смертю оприлюднила Гандзюк.

Парубій казав, що питання зі створенням ТСК у Раді має бути вирішено сьогодні.