Регуляторна служба України не погодила Кабміну постанови про подорожчання газу для населення

Регуляторна служба відмовила в погодженні урядового документа
Фото: pixabay.com

Під час підготовки проекту постанови, який передбачає подорожчання газу для населення України, Кабінет Міністрів не дотримувався вимог доцільності, ефективності та прозорості, ідеться в рішенні Державної регуляторної служби України.

Державна регуляторна служба (ДРС) України 26 жовтня відмовилася погодити ухвалений Кабінетом Міністрів 19 жовтня документ, який передбачає підвищення вартості газу для населення. Документ опублікували 28 жовтня "Українські новини".

У рішенні відомства наголошено, що під час підготовки проекту постанови про затвердження "Положення про покладення спеціальних обов'язків" розробник не дотримувався таких вимог, як доцільність, ефективність та прозорість.

"Крім того, під час розроблення проекту постанови розробник порушив вимоги... закону в частині недопущення ухвалення регуляторних актів, які є непослідовними або не узгоджуються чи дублюють чинні регуляторні акти", – ідеться в рішенні ДРС.

Також у регуляторній службі підкреслили, що текст не відповідає досягнутим домовленостям між учасниками ринку природного газу. Зокрема, виконання постанови може призвести до монополізації ринку "Нафтогазом".

10 серпня ДРС України погодила документ із такою самою назвою.

19 жовтня, коли було ухвалено постанову, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціну на газ в Україні підвищили на 23,5%. Отже, вартість газу для населення становитиме 8550 грн за 1000 м&³3;. До 1 листопада населення буде отримувати газ за попередньою ціною – 6958 грн за 1000 м&³3;.

"Економічна правда" стверджує, що за формулою, прописаною в "Положенні про покладення спеціальних обов'язків", вартість газу для населення з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування і надбавки облгазам має зрости з 1 травня 2019 року до 9852 грн за 1000 м&³3;, а з 1 січня 2020 року – до 12 314 грн за 1000 м&³3;.