Резніков: Навряд чи Рада збереться, щоб проголосувати закон про землю, – це може бути сприйнято як використання моменту

Резніков: Коли гарні речі роблять, не треба їх робити, щоб це викликало сумніви у процедурі
Фото: kyivcity.gov.ua

Запуск ринку землі є однією з вимог МВФ для надання Україні кредиту, але за умов карантину народні депутати, найімовірніше, не голосуватимуть за законопроєкт. Таку думку у програмі "БАЦМАН" головної редакторки видання "ГОРДОН" Олесі Бацман висловив міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Віцепрем'єр-міністр України – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що Верховна Рада не голосуватиме за умов карантину за законопроєкт про ринок землі. Таку думку він висловив у програмі "БАЦМАН" головної редакторки видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Він зазначив, що у 2015–2015 роках був секретарем Київради, "тому ментальність депутатського корпусу йому більше ніж відома".

"120 депутатів, 450 депутатів – невелика, загалом, різниця. Мені здається, що навряд чи вони будуть збиратися для того, щоб проголосувати закон про ринок землі, незважаючи на його актуальність, необхідність та очікування наших західних партнерів, зокрема МВФ, тому що це може бути сприйнято в суспільстві, що вони хочуть скористатися моментом", – сказав Резніков.

Резніков: Єрмак і Козак струснули Мінськ. Усі заметушилися й забігали. Читайте повну версію інтерв'ю

На його думку, земельна реформа важлива й дуже потрібна державі.

"Я особисто в неї вірю і вважаю, що вона потрібна. Коли гарні речі роблять, не треба їх робити, щоб це викликало сумніви у процедурі. У Київраді за спиною мене називали Містер Процедура. У принципі, будь-яке позитивне рішення для міста можна ухвалити з дотриманням процедури, без пустощів. Якщо ти юрист, то завжди можеш знайти можливість чогось досягти, не порушуючи процедури", – сказав віцепрем'єр.

Аудіо: Дмитрий Гордон / YouTube

16 березня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що парламент через поширення коронавірусної інфекції змінить графік роботи, тому 17–20 березня та 31 березня – 3 квітня будуть не пленарні сесії, як передбачено календарним планом, а робота в комітетах.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що зміна графіку роботи Ради є неприпустимою, оскільки парламент має розглядати життєво важливі для економіки країни закони, зокрема земельну реформу.

У першому читанні Рада ухвалила законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" 13 листопада 2019 року. До другого читання до законопроєкту подали 4018 поправок. За даними "Української правди", депутатам залишилося розглянути 720 поправок. Проєкт закону передбачає, що ринок землі запрацює з 1 жовтня 2020 року.

Зеленський казав, що ухвалення законопроєкту є однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом і виділення кредиту на загальну суму приблизно $5,5 млрд.

Кабінет Міністрів України 25 березня запровадив режим надзвичайної ситуації в усій країні і продовжив карантин до 24 квітня в межах заходів щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. В Україні, за інформацією Міністерства охорони здоров'я, станом на ранок 26 березня лабораторно підтверджено 156 випадків захворювання COVID-19, п'ятеро осіб померли (після цього місцева влада заявляла про нові випадки інфікування).