Російський опозиціонер Белецький набув в Україні статусу біженця

Белецький: Україна офіційно надала мені притулок у повному обсязі
Фото: Иван Белецкий / Facebook

Російський опозиціонер Іван Белецький заявив, що спецслужби РФ неодноразово намагалися його незаконно депортувати в Росію або дискредитувати перед державними органами України для припинення процедури набуття статусу біженця.

Російський опозиціонер Іван Белецький набув в Україні статусу біженця. Про це він повідомив у Facebook 11 квітня.

"Україна офіційно надала мені притулок у повному обсязі, усі документи отримав на руки. Наразі маю всі права громадянина України, крім права бути обираним до представницьких органів державної влади. Через три роки маю право набути громадянства України", – написав він.

Белецький зазначив, що процедура набуття статусу біженця тривала 11 місяців.

"Протягом усього часу перебування в Україні мене неодноразово перевіряла СБУ. Україна не має права видати мене за запитом РФ, а також усі учасники ООН не мають права мене видати на територію РФ. Україна бере зобов'язання щодо мого міжнародного захисту в повному обсязі", – додав він.

Опозиціонер стверджує, що спецслужби РФ неодноразово намагалися його незаконно депортувати в Росію або дискредитувати перед державними органами України для припинення процедури набуття статусу біженця.

Белецький почав свою політичну діяльність у Росії на початку 2000-х років. У 2017 брав участь у кількох акціях, організованих опозиціонером Олексієм Навальним. У липні 2017 після початку арештів членів груп "Артподготовка" і "Новая оппозиция" втік в Україну.

Белецького переслідує російська влада у низці кримінальних та адміністративних справ, за рішенням суду його заочно заарештовано й оголошено в міжнародний розшук. Комісія Управління верховного комісара ООН у справах біженців визнала його політично переслідуваним, Белецький перебуває під міжнародним захистом.