Собчак: Кожен опозиціонер, який не проголосував, відповідає за нову путінську легітимність

Собчак: Якщо мільйон людей створить із нами партію – ми змінимо Державну думу
Фото: EPA

Росіян не повинні лякати підсумки "ніби виборів", на яких переміг глава Кремля Володимир Путін, запевнила кандидат у президенти, телеведуча Ксенія Собчак.

Кандидат у президенти РФ, телеведуча Ксенія Собчак назвала головним підсумком виборів "мільйон людей, які підтримали її цінності". Про це вона написала 19 березня в Instagram.

"Якщо мільйон людей створить із нами партію – ми змінимо Державну думу. Якщо мільйон вийде на мирний мітинг – ми змінимо країну. Саме тому нас не повинні налякати підсумки цих "ніби виборів": без рівного доступу до ЗМІ, без допуску всіх кандидатів", – зазначила Собчак.

Вона запевнила, що для її команди "єдиним завданням було побачити якомога більше людей, зрозуміти і спробувати розв′язати їхні проблеми, повернути до федерального порядку денного питання, які давно там не обговорювали, зокрема Крим, бідність, корупцію у вищих ешелонах і насамперед – політв'язнів".

"Витримуючи постійні нападки і з консервативного табору, і від опозиції, нам вдалося виконати цю обіцянку, незважаючи на приниження таким форматом дебатів, незважаючи на протидію влади в регіонах. На нас чекають дуже важкі шість років. Влада, яка забезпечила собі високу явку і майже "туркменський" результат, дістала карт-бланш на ще більшу свободу щодо створення несвобод", – припустила журналістка.

Собчак уважає, що "кожен опозиціонер, кожен незгідний із владою, через лінь чи розраховуючи на бойкот, що неможливо реалізувати, який не проголосував сьогодні, – несе частину відповідальності за цю нову путінську легітимність".

Вона підкреслила, що "голоси, віддані за обох демократичних кандидатів, не змінили явки майже ніяк".

"Тож я не відповідаю за "легітимізацію режиму через збільшення явки", але я відповідаю за те, що не переконала демократів проголосувати. Але я не відступлюся. Я з іще більшим завзяттям збираюся займатися політикою, через просвіту, через конкретні справи, через розширення союзів з іншими опозиціонерами", – резюмувала вона.

До цього російський опозиціонер Олексій Навальний, якого не допустили до виборів, заявив, що Собчак "грамотно зіграла роль карикатурного ліберального кандидата". Також телеведуча нібито розповідала йому про "величезні гроші" за висунення. Собчак у відповідь звинуватила Навального у брехні.

Вибори президента РФ відбулися 18 березня – у річницю анексії Криму. Підсумкова явка, за попередніми даними, перевищила 67%, повідомив ТАСС. Хоча за півтори години до закриття виборчих дільниць становила 57,74%, пише "Интерфакс".

За результатами оброблення 99% бюлетенів, які опублікували на сайті ЦВК РФ, чинний президент Володимир Путін здобуває 76,65% голосів, кандидат від КПРФ Павло Грудінін – 11,81%, лідер ЛДПР Володимир Жириновський – 5,67%.

Собчак, яка балотувалася від "Гражданской инициативы", підтримало 1,66% виборців, лідера партії "Яблоко" Григорія Явлінського – 1,04%.

Кандидат від "Партии роста" Борис Титов здобуває 0,76% голосів, Максим Сурайкін від "Коммунистов России" – 0,68%, Сергій Бабурін від "Российского общенародного союза" – 0,65%.

За даними екзит-полу "Фонда общественного мнения", Путін має здобути 76,3% голосів, ВЦВГД інформував про 73,9% підтримки.