Саакашвілі: Путін вивів мене в темну кімнату і встромив нігті мені в коліно

Саакашвілі (на фото) розповів про зустріч із Путіним у Білорусі 2006 року
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів про переговори із президентом РФ Володимиром Путіним на полях саміту СНД у Мінську 2006 року – зустріч відбулася за два місяці після шпигунського скандалу, який вибухнув між країнами.

Колишній президент Грузії, голова Виконавчого комітету реформ та член Національної ради реформ України Михайло Саакашвілі розповів в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, що президент РФ Володимир Путін погрожував йому війною ще 2006 року.

Саакашвілі нагадав, що зустрічався з Путіним у листопаді 2006 року на полях саміту СНД у Мінську. Зустріч відбулася за два місяці після того, як Грузія повідомила про затримання шістьох російських офіцерів за обвинуваченням у шпигунстві (на той час у Грузії базувалася група російських військ у Закавказзі, її виведення було заплановано на 2008 рік, але після шпигунського скандалу було завершено достроково – 2007-го). За місяць після затримання, у жовтні 2006 року, Грузія передала офіцерів Росії.

"На саміті СНД у Мінську Путін вивів мене в якусь окрему темну кімнату, встромив нігті мені в коліно – розмова була очі в очі – і пригрозив війною. Як ми потім побачили, він не жартував", – сказав Саакашвілі.

Водночас він зазначив, що Путін так поводився не завжди. Від першої зустрічі (вона відбулася в лютому 2004 року в Москві), за словами експрезидента Грузії, у нього були великі очікування.

"У нас розмова тривала, щоб не збрехати, годин п'ять. – згадав Саакашвілі. – Я зрозумів, що це ніякі не переговори між великою й маленькою країною, не зустріч двох політиків, а я перебуваю на сеансі вербування, і Путін просто записує мені очки, вивчає мій характер, мої слабкості".

На цій першій зустрічі, за словами експрезидента Грузії, Путін був дуже чемним.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

У 2004–2013 роках Саакашвілі був президентом Грузії. Після закінчення другої каденції він покинув країну, наразі проживає в Україні, у нього є українське громадянство. У Грузії проти нього відкрито кримінальні справи. У 2015–2016 роках політик очолював Одеську облдержадміністрацію, а у травні 2020 року його призначили головою Виконавчого комітету реформ та членом Національної ради реформ України.

2008 року, під час президентства Саакашвілі, між Росією та Грузією стався воєнний конфлікт. 8–12 серпня російські війська спільно з південно-осетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Під час конфлікту, як пише "Грузия Online", загинули 408 громадян Грузії (170 військовослужбовців, 14 співробітників МВС і 224 цивільні особи), 2232 людини дістали поранення. Слідчий комітет РФ визнав загиблими в конфлікті 67 російських військовослужбовців, ще 270 військових дістали поранення. Під час війни, за даними російської сторони, було вбито 162 жителів Південної Осетії.

У березні 2020 року в інтерв'ю ТАСС Путін так розповідав про переговори з колишнім грузинським колегою: "Я говорив Саакашвілі: "Не намагайтеся розв'язати питання Південної Осетії та Абхазії в силовий спосіб". Попер – дістав".