Санкції проти "Північного потоку – 2" і "Турецького потоку" набувають чинності негайно – мінфін США

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря
Фото: EPA

Компанії, які свідомо продали, орендували або надали судна, які займаються прокладанням труб російських газопроводів "Північний потік 2" і "Турецький потік", мають негайно зупинити діяльність цих суден, заявили в мінфіні США.

Після підписання президентом США Дональдом Трампом оборонного бюджету країни (NDAA) на 2020 рік розділ про санкції щодо російських газотранспортних проєктів "Північний потік – 2" і "Турецький потік" негайно набув чинності. Про це йдеться в повідомленні підрозділу мінфіну США, що відповідає за правозастосування у сфері санкцій (OFAC), опублікованому 20 грудня.

"Із моменту підписання президентом 20 грудня 2019 року положення статті 7503 NDAA негайно набули чинності. Залучені сторони, які свідомо продали, орендували або надали судна, які займаються прокладанням труб на глибині 100 футів або нижче від рівня моря для будівництва "Північного потоку – 2" або "Турецького потоку" мають забезпечити негайне припинення такими суднами діяльності, пов'язаної з будівництвом", – ідеться в повідомленні.

Водночас у мінфіні повідомили, що винятки може бути зроблено "для безпеки трубопроводу або команди на борту судна, захисту людських життів або технічного обслуговування, щоб уникнути екологічної або іншої суттєвої шкоди".

Президент США Дональд Трамп 20 грудня підписав оборонний бюджет країни на 2020 рік. У нього закладено санкції проти російських газопроводів "Турецький потік" і "Північний потік – 2".

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall та Uniper, французька Engie й австрійська OMV.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

У 2018 році Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія залишалася останньою країною, яка не дозволяла. Через це оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії. 30 жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство дало дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік – 2", що проходить по континентальному шельфу Данії.

Віцепрем'єр Росії Дмитро Козак 21 листопада заявляв, що "Північний потік – 2" запрацює в середині 2020 року.