Савченко вважає, що інтерв'ю Гіркіна Гордону може допомогти засудити Плотницького

Савченко: Я дізналася, що Плотницький живий
Фото: EPA

Колишній ватажок російських бойовиків на Донбасі Ігор Гіркін в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону підтвердив, що колишній ватажок луганських бойовиків Ігор Плотницький живий, зазначила екснардепка Надія Савченко.

Колишня народна депутатка України Надія Савченко заявила, що інтерв'ю ексватажка російських бойовиків на Донбасі Ігоря Гіркіна засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону може допомогти засудити колишнього ватажка луганських бойовиків Ігоря Плотницького. Про це 22 травня вона сказала в ефірі "Свободи слова " Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

"В Україні проходить суд по Ігорю Плотницькому, який обвинувачується, крім багатьох злочинів, у викраденні мене і передачі в Російську Федерацію. Суди йдуть уже сьомий рік, але зараз суди зупинилися, тому що ніхто не знає, чи живий Плотницький. Даються запити в Росію, чітких відповідей немає (або їх немає взагалі). А в інтерв'ю, коли Дмитро запитував про Плотницького і Захарченка, якраз-таки Гіркін сказав, що Плотницький "був хитрою людиною, яка знала, де можна брати і з ким ділитися, і тому досі живий". Тобто я почула факт, що [Плотницький] живий. Якби Дмитро міг узяти ще одне інтерв'ю і запитати про це питання більше, можливо, ми б отримали відповіді для українського суду, щоб нарешті засудити цю людину, хоча б заочно", – зазначила Савченко.

Інтерв'ю Гордона з Гіркіним вийшло у YouTube 18 травня. Його було записано за допомогою Skype. Під час інтерв'ю Гіркін зізнався, що віддавав накази вбивати українців, і назвав імена активістів, яких розстріляли за його командою. Деякі журналісти, політики та активісти розкритикували інтерв'ю. Вони заявили, що в такий спосіб Гордон легітимізує злочинців в українському інформаційному просторі. 18 травня під редакцією видання "ГОРДОН" у Києві активісти провели мітинг.

В Офісі генпрокурора повідомили, що інформацію з інтерв'ю з Гіркіним і колишньою "прокуроркою" анексованого Росією Криму Наталією Поклонською, яке вийшло раніше цього місяця, буде долучено до кримінальних проваджень, які стосуються збройної агресії РФ проти України. "Можу висловити лише подяку, а не критикувати за ті свідчення, які почуло наше суспільство і правоохоронні органи. У тому числі і про катастрофу літака MH17", – сказав заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов після виходу інтерв'ю з Гіркіним.

Сам Гордон заявив, що інтерв'ю він зробив "у співдружності з українськими спецслужбами". За його словами, інформацію про злочини проти України, озвучену в інтерв'ю Поклонською та Гіркіним, передано до Гааги для використання як свідчень на процесі у справі про анексію Криму і воєнну агресію на Донбасі.

Журналіст-розслідувач міжнародної групи Bellingcat Хрісто Грозєв вважає, що інформацію, озвучену Гіркіним, може бути використано в судовому процесі проти останнього. "Для мене очевидно, що частину питань було підготовлено з метою, щоб Гіркін упіймався", – підкреслив представник Bellingcat.

У СБУ заявили, що програми з Поклонською та Гіркіним вивчають стосовно доказів агресії РФ проти України, і зазначили, що проведення інтерв'ю було ініціативою журналіста.

Під час анексії Криму Росією в лютому – березні 2014 року громадянин РФ Гіркін був радником голови окупаційної адміністрації Сергія Аксьонова. Із квітня до серпня 2014-го брав участь у воєнному конфлікті на Донбасі. Під його керівництвом у квітні бойовики захопили Слов'янськ Донецької області (вони утримували місто до липня). На початку серпня стало відомо, що Гіркін склав повноваження "міністра оборони ДНР" і повернувся в Росію.

Гіркін перебуває в розшуку в Україні. Йому висунули підозри за низкою статей Кримінального кодексу України, зокрема ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ст. 294 (масові заворушення), ст. 258 (терористичний акт), ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд). Є одним із чотирьох обвинувачуваних у справі про аварію малайзійського літака Boeing 777 у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Судовий процес триває в Нідерландах, Гіркін відмовився брати в ньому участь. Перебуває під санкціями ЄС і США.