СБУ позбавила мера Черкас Бондаренка допуску до держтаємниці

Бондаренко повідомив, що 22 червня отримав від СБУ "цікавий лист"
Скріншот: Анатолій Бондаренко / Facebook

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко повідомив, що Служба безпеки України надіслала йому лист про скасування допуску до державної таємниці. У спецслужбі цю інформацію підтвердили.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко повідомив 22 червня у відеозверненні у Facebook, що Служба безпеки України скасувала йому доступ до державної таємниці.

Відповідного листа він отримав учора вранці.

"Цікавий лист. Я розумію, що Служба безпеки замість того, щоб займатися пошуком шпигунів, зайнята з ранку до ночі мером міста Черкаси за те, що він посмів усе-таки послабити карантин. Ну нічого, я думаю, що розберемося якось", – сказав Бондаренко.

Прессекретарка управління СБУ в Черкаській області Катерина Дрога в коментарі Суспільному підтвердила цю інформацію.

"Управлінням Служби безпеки України в Черкаській області виявлено невиконання міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком обов'язків щодо збереження державної таємниці, тобто порушення статей 2326 закону України "Про державну таємницю", – сказала Дрога.

Вона розповіла, що Бондаренка раніше інформували про необхідність узгодити із законодавством стан охорони держтаємниці в Черкаській міській раді, але він і далі порушував закон, у зв'язку з чим меру скасували доступ до державної таємниці.

Бондаренка обрали мером Черкас 2015 року.

У травні 2020 року Бондаренко став фігурантом скандалу, пов'язаного з епідемією коронавірусу. Виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення про пом'якшення в Черкасах карантинних обмежень із 1 травня – тобто ще до того, як послаблення розпочалося по всій країні. Намір черкаської влади розкритикувала центральна влада.

Президент України Володимир Зеленський передав Бондаренку "привіт" від Служби безпеки України й Міністерства внутрішніх справ, а пізніше заявив, що за один стіл "із такими бандитами" не сяде. У відповідь міський голова Черкас звернувся до суду з позовом про захист честі та гідності, він хоче стягнути із Зеленського 1 грн.

7 травня Черкаський окружний адміністративний суд зупинив дію рішення виконкому Черкаської міськради про пом'якшення карантину.

Національна поліція відкрила кримінальне провадження у зв'язку з рішенням муніципалітету Черкас.