Нардеп від "Слуги народу": Сподіваємося, що РФ і бойовики дотримуватимуться перемир'я. Але причин довіряти Росії мало

Костін заявив, що перемовини в контактній групі були складними
Фото: rbc.ua

Росія на засіданні тристоронньої контактної групи погодилася з необхідністю дотримуватися режиму цілковитого і всеосяжного припинення вогню, який набуде чинності з опівночі 27 липня. Про це в інтерв'ю "Обозревателю" заявив нардеп від "Слуги народу", представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи Андрій Костін.

За його словами, перемовини були складними і досягнута домовленість про перемир'я "є результатом ефективної роботи української делегації з нашими міжнародними партнерами в Берліні та Парижі, а також роботи політичних радників і глав МЗС країн – учасниць нормандського формату".

"Звісно ж, ми сподіваємося, що РФ і підконтрольні їй збройні формування на території ОРДЛО дотримуватимуться всіх визначених заходів. Принаймні РФ погодилася із цим на засіданні тристоронньої контактної групи. Проте ми розуміємо, що причин для довіри країні, яка вже сьомий рік поспіль чинить збройну агресію проти нашої країни, яка вчинила спробу незаконної анексії Криму, посягла на нашу територіальну цілісність і суверенітет, мало", – зазначив Костін.

Нардеп запевнив, що українська влада робить усе, "щоб наші захисники й захисниці перестали гинути, і сподіваємося, що на ділі РФ теж покаже готовність до деескалації і, як наслідок, виведе свої війська з території України".

Увечері 22 липня Офіс президента України повідомив, що тристороння контактна група під час відеоконференції погодила режим цілковитого і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. "Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню в разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей", – підкреслювали в повідомленні ОП.

Президент Володимир Зеленський зазначав, що сили операції Об'єднаних сил відповідатимуть на ворожі обстріли і після оголошення перемир'я. Він також заявляв, що угоду про припинення вогню мають підписати всі учасники нормандського формату.