Стефанчук повідомив про підготовку законопроекту про відповідальність нардепів за прогули в Раді

Стефанчук: Я наполягаю, що за прогули в Раді має бути кримінальна відповідальність
Фото: president.gov.ua

На думку представника президента в парламенті Руслана Стефанчука, нардепів потрібно притягувати до кримінальної відповідальності за прогули у Верховній Раді. Він упевнений, що це мають бути громадські роботи.

Команда президента України Володимира Зеленського готує законопроект про відповідальність за прогули у Верховній Раді. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", яке вийшло 1 липня, повідомив представник президента в парламенті Руслан Стефанчук.

"Я наполягаю, що це має бути кримінальна відповідальність. І вона має полягати не у штрафах, не в "посадках", а у громадських роботах. Якщо ти не хочеш працювати і 25% свого часу представляти людей, будь ласка, іди на іншу роботу: помити вулиці, попіклуватися про хворих тощо. Є інша ідея, що все-таки це не може бути кримінальна відповідальність, тому що високий рівень криміналізації суспільства теж не є добрим. Ми зараз у дискусії. Але те, що відповідальність за прогули буде – це однозначно", – сказав він.

Верховну Раду України VIII скликання обрали на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року, парламентарії склали присягу 27 листопада 2014 року. У Раду було обрано 423 депутатів: 225 за списками політичних партій і 198 мажоритарників. У 27 округах, які розташовані в окупованому Криму і на підконтрольній бойовикам території Донбасу, вибори не проходили.

На 21 липня призначено дострокові парламентські вибори.

Наразі народним депутатам не виплачують зарплати, якщо вони не приходять на засідання. В апараті ВР повідомляли, що у 2018 році Україна заощадила понад 16 млн грн на зарплатах депутатам, які пропускали засідання Верховної Ради.