Тейлор: Нинішніх санкцій проти Росії недостатньо

Тейлор: Президент РФ Володимир Путін навіть не думав, що європейці введуть санкції на такий тривалий строк
Фото: ЕРА

Якщо РФ зробить "ще один агресивний крок", до неї можуть застосувати санкції у вигляді виключення з міжнародної фінансової системи, сказав тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

Нинішніх санкцій проти Росії недостатньо. Таку думку в інтерв'ю "Первому каналу" Грузії, опублікованому 17 вересня, висловив тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

"Санкцій проти Росії недостатньо, оскільки впродовж цього часу ми не побачили, щоб росіяни покидали Донбас чи Крим", – сказав він.

Тимчасовий повірений у справах США в Україні наголосив, що мета санкцій – змусити Росію припинити агресивні дії, і саме тому США, Європа, Австралія, Японія, Канада та інші країни ввели ці обмеження.

"Треба сказати, що є ширші санкції, які міжнародна спільнота може ввести проти Росії. З одного боку, є секторальні санкції щодо оборонного, енергетичного, фінансового секторів, які ми можемо задіяти проти Росії. Ми навіть можемо ввести обмеження проти більшої кількості людей, щоб вони не могли отримати візу, їхні сім'ї не змогли подорожувати або здобувати освіту у Великобританії чи США, заморозити їхні цінні папери", – заявив Тейлор.

Він додав, що "однією з найсильніших санкцій", якої ще не застосовували щодо Росії, є виключення з міжнародної фінансової системи.

"Це буде руйнівним для країни. Ми ніколи цього не робили, але в разі ще одного агресивного кроку це можна буде використати. Ця санкція – плата для [президента РФ Володимира] Путіна. Я думаю, що Путін навіть не думав, що європейці введуть санкції на такий тривалий строк. Імовірно, у Кремлі подумали, що вони попрацюють із деякими країнами, ми знаємо, про кого йдеться, і санкції буде скасовано, але насправді цього не сталося, і навпаки, їх було продовжено", – сказав Тейлор.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни запровадили економічні санкції щодо Росії навесні 2014 року після анексії Криму і початку російської агресії на Донбасі. Санкційні пакети кілька разів розширювали та посилювали.