Трамп: Я б долучився до переговорів між Україною та РФ, якби це було потрібно

На брифінгу Трамп порушив тему обміну
Фото: ЕРА

Обмін ув'язненими між Росією та Україною є дуже позитивним кроком, підкреслив президент США Дональд Трамп.

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп не відкинув, що в разі необхідності долучився б до переговорів про досягнення миру в Україні. Про це він сказав на брифінгу у Вашингтоні 9 вересня, відповідаючи на запитання журналіста "Голосу Америки" про можливість участі США в нормандському форматі.

"Я вважаю, що той факт, що вчора (ідеться про 7 вересня.  – "ГОРДОН") відбувся обмін полоненими між Росією та Україною, є дуже великим і дуже позитивним кроком. Якби їм було потрібно, щоб я долучився, я б долучився, але справді, учора відбулася дуже і дуже позитивна подія" , – заявив Трамп.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також інші незаконно утримувані Росією українці: Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров та Олексій Сизонович.

Росії передали, зокрема, головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, колишнього перекладача прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана Станіслава Єжова, колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони ДНР" Володимира Цемаха, якого називають головним свідком у справі про катастрофу літака рейсу МН17, засудженого за участь у терористичній організації росіянина Віктора Агєєва та інших.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що "перший етап" домовленостей між ним і російським лідером Володимиром Путіним виконано.

Трамп у своєму Twitter привітав обидві країни зі здійсненим обміном.