Трамп продовжив на рік антиросійські санкції за агресію проти України

Трамп продовжив антиросійські санкції
Фото: EPA

Санкції США щодо РФ за агресію проти України, згідно з указом американського президента Дональда Трампа, продовжено до 6 березня 2021 року.

Президент США Дональд Трамп 25 лютого ще на рік продовжив економічні санкції щодо Росії за її агресію проти України. Про це повідомила пресслужба Білого дому.

Обмежувальні заходи триватимуть до 6 березня 2021 року.

"Дії і політика [РФ], як і раніше, становлять надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів", – ідеться в заяві.

Отже, низка указів буде чинною і після 6 березня 2020 року, коли закінчується строк надзвичайного стану, який увів попередник Трампа Барак Обама в березні 2014-го.

Ідеться про укази №13660 від 6 березня 2014 року – про санкції та замороження активів приватних і юридичних осіб, відповідальних за "підрив демократичних процесів та інститутів в Україні, а також за загрозу її миру, безпеці, суверенітету та територіальній цілісності"; №13661 від 16 березня 2014 року – про блокування активів приватних осіб або організацій, пов'язаних із російським урядом; указ №13662 від 20 березня 2014 року – про секторальні санкції щодо російських енергетичних, металургійних, машинобудівних і гірничовидобувних підприємств, №13685 від 19 грудня 2014 року – про санкції щодо Криму; №13849 – про санкції проти Росії, передбачені законом "Про підтримку свободи" (UFSA) від 2014 року і законом "Щодо протидії противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA).

Перші санкції США щодо РФ через агресію проти України було введено 2014 року. Їх кілька разів розширювали і продовжували.

Востаннє Трамп їх продовжував 4 березня 2019 року.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Одразу після анексії Криму у 2014 році Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.