"Це сліпота суддів або політика України часів Зеленського?" Фонд "Ізоляція" звернувся до президента стосовно справи організатора референдуму "ДНР" Лягіна

Лягін перебуває під вартою з червня 2019 року
Фото: graty.me

У донецькому фонді "Ізоляція" заявили, що обвинувачений в участі в терористичній організації, замаху на територіальну цілісність України та держзраду ексголова "ЦВК ДНР" Роман Лягін був одним із засновників таємної в'язниці на території фонду в Донецьку, але суд відмовився визнати "Ізоляцію" потерпілою стороною, у зв'язку із чим фонд звернувся до президента України Володимира Зеленського.

Донецький культурний фонд "Ізоляція" звернувся до президента України Володимира Зеленського стосовно справи ексголови "ЦВК ДНР", одного з організаторів незаконного референдуму в Донецькій області 2014 року Романа Лягіна, і розкритикував роботу Офісу президента.

Заяву директорки "Ізоляції" Оксани Саржевської-Кравченко опубліковано на сайті фонду 4 травня.

Саржевська-Кравченко зазначила, що на території фонду в Донецьку окупаційна влада створила "сучасний концентраційний табір", і одним із його засновників був Лягін.

"Бойовики, які захопили це місце, створили на цій території таємну в'язницю, у якій уже шість років катують, ґвалтують та принижують людську гідність громадян України", – написано в заяві.

Лягіна затримали 2019 року. Його звинувачують в участі в терористичній організації, замаху на територіальну цілісність, а також у державній зраді (ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 110 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України). Лягін перебуває під вартою.

Фонд "Ізоляція" просив визнати її потерпілою стороною, проте на засіданні 4 травня Шевченківський райсуд Києва відмовив у цьому, а також перевів у закритий режим розгляд справи.

"Усупереч своїм завданням, Офіс генерального прокурора, який є провідником позиції держави, діє не в інтересах постраждалих. Натомість прокуратура допомагає обвинуваченому уникнути будь-якої відповідальності за серйозні злочини проти держави – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та створення терористичної організації", – написано в заяві "Ізоляції".

Фонд закликав Зеленського розглянути матеріали, на підставі яких "Ізоляцію" було "зухвало позбавлено статусу потерпілої сторони".

"Надайте нам відповідь, із чим ми маємо справу: злочинною недбалістю Офісу генерального прокурора або проявом вашої політики щодо окупантів? Це сліпота суддів або політика України часів президентства Зеленського?" – ідеться в заяві.

Її підписали колишні заручники бойовиків і відомі донеччани, які після окупації змушені були покинути Донецьк, зокрема релігієзнавець Ігор Козловський, журналісти Станіслав Асєєв, Денис Казанський, Тетяна Орел.

Лягін був головою "ЦВК ДНР" у 2014–2016 роках. Його звільнили з посади "у зв'язку з недбалим ставленням до виконання обов'язків". Затримали Лягіна на адмінкордоні із Кримом у червні 2019 року. У СБУ повідомили, що його спеціально виманили з півострова.