У Чернівецькій області оголосили режим НС через коронавірус

На території Чернівецької області було зафіксовано два випадки інфікування коронавірусом, ще у восьми пацієнтів – підозра на коронавірусну інфекцію 

Фото: depositphotos.com

Режим надзвичайної ситуації через поширення коронавірусної інфекції в Чернівецькій області діятиме з 14 березня до 3 квітня. На території регіону зафіксовано два випадки інфікування, ще вісьмох осіб госпіталізовано з підозрою на COVID-19.

Із метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції на території Чернівецької області вводять режим надзвичайної ситуації. Про це у відеозверненні, опублікованому у Facebook ввечері 13 березня, повідомив голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук.

Режим діятиме з 14 березня до 3 квітня.

На території області зафіксовано два випадки інфікування коронавірусом, ще вісім осіб госпіталізовано з підозрою на коронавірусну інфекцію COVID-19.

"Ми з вами повинні усвідомити, що ефективний захід – це соціально відповідальна поведінка ізоляції та недопущення масового скупчення людей на обмеженій території", – сказав Осачук.

Він закликав українців глянути на досвід європейських країн у боротьбі з коронавірусом і "вчитися на чужих помилках".

"Ми просимо вас, усіх без винятку мешканців Чернівецької області, максимально залишайтеся вдома... Ми припиняємо роботу всіх ринків, за винятком тільки продуктових секторів. Будівельні гіпермаркети, супермакети, торговельні центри повинні також зрозуміти, що йдеться про життя і здоров'я людей. Тому кілька тижнів, до 3 квітня, прошу вас до солідарності та громадянської відповідальності", – звернувся Осачук до жителів регіону.

На сайті Чернівецької ОДА уточнюють, що, крім ринків, у цей період будуть закриті кінотеатри, театри, розважальні заклади, дитячі розважальні центри та спортивні комплекси.

Під час дії режиму НС в області заборонили проведення всіх масових заходів, в яких бере участь понад 50 осіб (окрім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади), а також відправили всі навчальні заклади на карантин (навчальний процес має відбуватися дистанційно).

Чернівецька область стала першою в Україні, де оголосили режим НС через коронавірус. Раніше такі обмежувальні заходи було введено тільки в одному населеному пункті – у Радомишлі Житомирської області, де також зафіксовано випадок інфікування.

Із 12 березня в Україні через поширення коронавірусної інфекції введено карантин: у країні заборонили масові заходи (із понад 200 учасниками) і закрили навчальні заклади. Обмежувальні заходи триватимуть три тижні – до 3 квітня.

13 березня в межах заходів зі стримування розповсюдження коронавірусу SARS-CoV-2 РНБО вирішила на 14 днів повністю заборонити в'їзд на територію країни іноземних громадян. Українці, які повертаються додому з країн, де зафіксовано випадки коронавірусу, скеровуватимуть на обсервацію.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними ВООЗ станом на 12 березня, коронавірусом інфіковано 125 048 осіб у понад 100 країнах, 4613 осіб померли. Більшість смертей – 3173 – зафіксовано в Китаї.

Усього в Україні станом на 13 березня підтверджено три випадки зараження коронавірусом (два з них – у Чернівецькій області), одна з хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла.