У лютому можливе зниження ціни на газ для населення – Оржель

Оржель: Небесна канцелярія значно впливає на ринок
Фото: ЕРА

Накопичення великих запасів природного газу, укладення транзитного договору й тепла зима – фактори, що дають змогу знижувати вартість газу для споживачів, заявив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.

Україна вийде з опалювального сезону 2019–2020 років із надлишковими запасами природного газу у своїх підземних сховищах, що дає змогу розраховувати на зниження ціни на газ для населення. Про це на пресконференції в Києві 29 січня повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"У нас на 5,4 млрд м&³3; більші запаси, ніж минулого року. Ми 100-відсотково виходимо з надлишковими запасами з опалювального періоду. Великі запаси також у європейських газосховищах. Тепла зима – небесна канцелярія значно впливає", – сказав міністр.

Він нагадав, що в січні 2020 року оптова ціна на природний газ для населення на 25% нижча, ніж у січні 2019 року, і значно нижча, ніж очікували перед початком опалювального сезону.

На стабілізацію ринку вплинуло також укладення договору про транспортування російського газу територією України, додав Оржель.

"Усе це – ті драйвери, які впливають на зменшення цін у Європі і в Україні. Для нас було надзвичайно важливо, щоб український споживач, населення отримало ті позитивні сигнали, які надає ринок, – зазначив глава Міненерго. – Ми очікуємо, що позитивні тренди на ринку будуть продовжувати дію, а це означає, що нова формула дасть нам можливість знову в позитивну сторону, у сторону зменшення переглянути ціни в лютому".

За домовленістю з Міжнародним валютним фондом із 1 січня 2020 року Україна перейшла на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів. Очікують, що затверджений урядом підхід до розрахунку ціни на газ діятиме до 30 квітня. Із 1 травня Україна взяла на себе зобов'язання повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.

Згідно з постановою уряду №17 від 24 січня, вартість газу для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК "Нафтогаз України" постачає газ у межах спеціальних зобов'язань, визначають з урахуванням ціни на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF), різниці між ціною газу на TTF і на кордоні України, тарифу на вхід в українську газотранспортну систему й торгової надбавки НАК.

У січні ціна на газ становитиме 5,58 грн/м&³3; (із ПДВ, але без витрат на транспортування), повідомили в Міненерго.

19 листопада 2019 року Оржель заявляв, що в українських сховищах наразі є рекордна кількість газу, що дало б змогу взимку забезпечити українців теплом і без російського транзиту.