У Moody's заявили, що втручання Зеленського у справу "ПриватБанку" може вдарити по кредитному рейтингу України

У Moody's назвали зміни в банківському секторі України одним із найбільших успіхів економічних реформ
Фото: ЕРА

Агенство Moody's вважає малоймовірним втручання нового президента України Володимира Зеленського в перебіг судових позовів щодо "ПриватБанку", яке може призвести до негативних процесів в українській економіці.

Кредитний рейтинг України може сильно постраждати, якщо обраний президентом Володимир Зеленський втрутиться у судові розгляди, пов'язані з націоналізацією "ПриватБанку". Про це 24 квітня повідомило кредитне агентство Moody's, пише Reuters.

Аналітики Moody's вважають, що зміни в банківському секторі України, зокрема націоналізація "ПриватБанку", стали одним із найбільших успіхів економічних реформ за останні п'ять років.

Будь-яка загроза цьому прогресу, а також імовірне втручання нового президента в місцеві судові справи на стороні колишнього власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського, може стати серйозною перешкодою на шляху реформ, переконані в агентстві.

Аналітики Moody's вважають такий розвиток подій малоймовірним, однак зазначили, що в разі його реалізації на українську економіку "буде вчинено істотний негативний вплив".

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

Колишній акціонер "ПриватБанку" Ігор Коломойський говорив, що після виборів президента України сподівається одержати компенсацію у зв'язку з націоналізацією "ПриватБанку" "в тому або іншому вигляді". Він також сказав, що не збирається повертати банк у власність, але хоче повернути $2 млрд його капіталу.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Коломойського до НБУ і Кабміну про незаконність націоналізації "ПриватБанку". У Нацбанку заявили, що оскаржать це рішення. Мінфін також обіцяв подати апеляційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду.

Президент України Петро Порошенко заявляв, що в разі перемоги на виборах президента Володимира Зеленського Коломойський планує повернути "ПриватБанк" у власність, у цьому випадку Україні загрожує економічна криза.

19 квітня Нацбанк заявив, що Окружний суд виніс ще одне рішення щодо націоналізації "ПриватБанку" не на користь держави.