До Ради проходить чотири партії, лідирує "Слуга народу" – опитування

Дострокові парламентські вибори відбудуться 21 липня
Фото: EPA

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, до Верховної Ради мають шанси пройти пропрезидентська партія "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя" нардепів Юрія Бойка та Вадима Рабіновича, "Європейська солідарність" п'ятого президента Петра Порошенка і "Батьківщина" нардепки Юлії Тимошенко.

До Верховної Ради мають шанси пройти чотири політичні партії. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, опубліковані 9 липня.

65,9% респондентів відповіли, що точно або найімовірніше планують голосувати на дострокових парламентських виборах 21 липня (48,8% сказали, що точно мають намір).

У респондентів запитували: "За яку партію ви збираєтеся проголосувати?", їм пропонували список партій.

Серед тих, хто має намір голосувати і визначився з уподобаннями, результати розподілилися так:

  • 48,5% – за пропрезидентську партію "Слуга народу";
  • 14,1% – за партію "Опозиційна платформа – За життя" нардепів Юрія Бойка та Вадима Рабіновича;
  • 9,2% – за партію "Європейська солідарність" п'ятого президента Петра Порошенка;
  • 6,2% – за партію "Батьківщина" нардепки Юлії Тимошенко.

За партію "Голос" музиканта Святослава Вакарчука готові проголосувати 4,4% респондентів, за партію "Сила і честь" ексголови Служби безпеки України, колишнього начальника Головного управління розвідки Міноборони Ігоря Смешка – 4,1%.

Інші політсили здобувають менше ніж 3% голосів. Для проходження до парламенту партія має подолати п’ятивідсотковий бар'єр.

Опитування тривало із 25 червня до 7 липня. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, які проживають у 129 населених пунктах усіх регіонів України, крім анексованого Криму і тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%; 2,8% – для показників, близьких до 25%; 2,0% – для показників, близьких до 10%; 1,4% – для показників, близьких до 5%.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. 23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні розпочався виборчий процес.

Вибори відбудуться за чинним виборчим законодавством, яке передбачає змішану систему (половину депутатів обирають за пропорційною системою, другу половину за мажоритарною), закриті партійні списки і п’ятивідсотковий прохідний бар'єр.

Українці оберуть 225 депутатів за списками і 199 у мажоритарних округах (26 округів розташовані на окупованій Росією території, там виборів не буде).

ЦВК зареєструвала списки 22 партій (загалом 2761 кандидат) і 3184 кандидати в мажоритарних округах.