Україна припиняє авіасполучення і закриває кордон, двоє українців померли від коронавірусу. Головне за день

За даними ВООЗ, коронавірусом у світі інфіковано понад 130 тис. осіб
Фото: EPA

"ГОРДОН" подає огляд основних подій п'ятниці, 13 березня.

Коронавірус в Україні

Від коронавірусу 13 березня померло дві громадянки України: 71-річна жінка з Житомирської області, а також 65-річна жінка, яка жила і працювала в Італії.

Загалом на території України зафіксовано три випадки зараження коронавірусом (разом із померлою жителькою Житомирської області). Окрім того, за попередніми даними глави МВС України Арсена Авакова, ще 12 осіб інфіковано в окупованій Горлівці.

Через поширення коронавірусної інфекції президент України Володимир Зеленський скликав засідання Ради національної безпеки і оборони України.

На засіданні ухвалили рішення в ніч на 16 березня повністю заборонити в'їзд на територію країни іноземних громадян, а із 17 березня припинити авіаційне сполучення з іншими країнами. Українців, які повертаються додому із країн, де зафіксовано випадки коронавірусу, скеровуватимуть на обсервацію.

Коронавірус у світі

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, коронавірусом інфіковано понад 130 тис. осіб у більше ніж 120 країнах, 4955 осіб померли. Більшість смертей – 3180 – зафіксовано в Китаї. На другому місці за кількістю заражених і померлих – Італія, де кількість інфікованих зросла до 17 660. Протягом останньої доби у країні сталася рекордна кількість летальних випадків 250 (загальна кількість померлих від коронавірусу зросла до 1266).

США вслід за деякими європейськими країнами ввели режим надзвичайного стану через коронавірус. Президент Дональд Трамп пообіцяв виділити $50 млрд для стримування поширення хвороби.

У низці країн коронавірусом заразилися відомі політики, громадські діячі та спортсмени, зокрема дружина прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо Софі, міністр внутрішніх справ Австралії Пітер Даттон, головний тренер лондонського "Арсеналу" Мікель Артета і ще восьмеро гравців із різних футбольних команд.

За даними бразильських ЗМІ, перший аналіз підтвердив коронавірус і у президента Бразилії Жаїра Болсонару, очікують на результати другого. Минулого тижня він відвідав США, де зустрічався із президентом Дональдом Трампом.

Переговори щодо Донбасу

13 березня видання ZN.UA опублікувало документ про створення консультативної ради, про що домовилися на останніх переговорах у Мінську. До неї мають увійти по 10 представників від України та ОРДЛО з правом вирішального голосу, а також по одному представнику від ОБСЄ, Німеччини, Франції та Росії з правом дорадчого голосу.

На думку журналістів видання, рішення про створення цього органу "фіксує суб'єктність ОРДЛО", а бойовики дістануть право голосу нарівні з Україною, тоді як Росія одержить статус спостерігача.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що створення консультативної ради не є кроком до офіційного визнання окупаційної влади не підконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей.

Деякі депутати зі "Слуги народу" побачили в досягнутих домовленостях порушення законодавства і звернулися стосовно цього до президента Володимира Зеленського.

Увечері 13 березня на Банковій відбувся мітинг проти переговорів із бойовиками. Учасники акції тримали плакати "Вірус малороса смертельнішй за коронавірус", "Не поширюй вірус Кремля", "Ні переговорам з терористами" тощо.

Колишній представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний у коментарі "ГОРДОН" порівняв створену в Мінську консультативну раду зі стороннім тілом, яке вибухне в Україні восени цього року.

НБУ рятує гривню

Від початку року Національний банк України продав на міжбанківському валютному ринку $1,5 млрд, $981,6 млн із яких – протягом останнього тижня.

У 2020 році офіційний курс гривні до долара вже опустився більше ніж на 2 грн.