Трамп оголосив у США надзвичайний стан через коронавірус

Трамп: Ми не хочемо, щоб усі бігли й робили тест на коронавірус
Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп повідомив, що для боротьби з поширенням коронавірусу у країні виділять $50 млрд.

13 березня президент США Дональд Трамп оголосив у країні надзвичайний стан у межах боротьби з поширенням коронавірусної інфекції. Його звернення із Трояндового саду транслює Білий дім у Facebook.

"Щоб надати федеральному уряду всієї повноти влади... я офіційно оголошую надзвичайний стан у країні", – сказав Трамп.

Він повідомив, що для боротьби з поширенням коронавірусу виділять $50 млрд.

"Це велика сума для штатів, територій і населених пунктів у нашій спільній боротьбі з цією хворобою", – заявив президент.

Трамп також закликав Штати негайно створити центри екстреного реагування.

За словами джерел телеканала CNN, президент США оголосив надзвичайний стан згідно з ухваленим у 1988 році законом Стаффорда, який дасть змогу збільшити допомогу регіонам. Як зазначає "Голос Америки", цей закон застосовували вкрай рідко. У 2000 році президент Білл Клінтон оголосив у країні надзвичайний стан через спалах лихоманки Західного Нілу.

Станом на 13 березня, за офіційними даними, у США зафіксовано 1629 випадків інфікування, 41 людина померла.

Трамп сказав на пресконференції, що виступає проти масового тестування на коронавірус (населення США понад 327 млн).

"Ми не хочемо, щоб люди проходили тест, якщо ми відчуваємо, що їм не варто цього робити. Ми не хочемо, щоб усі бігли й робили його, – тільки якщо є певні симптоми", – зазначив президент.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними ВООЗ станом на 13 березня, коронавірусом інфіковано 132 758 осіб у понад 120 країнах, 4955 осіб померли. Більшість смертей – 3180 – зафіксовано в Китаї.

В Україні станом на 13 березня підтверджено три випадки зараження коронавірусом (два з них – у Чернівецькій області), одна із хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла.