Україна програла спір у СОТ про транзит через Росію вантажів у Казахстан і Киргизстан

СОТ озвучила рішення не на користь України 5 квітня
Фото: ЕРА

Розглядаючи скаргу української сторони на обмеження Росією транзиту товарів з України в Казахстан і Киргизстан, група арбітрів СОТ визнала, що в умовах "надзвичайних" відносин між Москвою і Києвом Росія не порушила генеральної угоди щодо тарифів і торгівлі.

Україна програла Росії спір у Світовій організації торгівлі (СОТ), який стосувався обмежень на транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан і Киргизстан через територію РФ. Про це йдеться у звіті СОТ, опублікованому 5 квітня.

Група арбітрів, яка досліджувала скаргу української сторони, дійшла висновку, що РФ не порушила ні генеральної угоди щодо тарифів і торгівлі (General Agreement on Tariffs and Trade) за 1994 рік, ні документа про приєднання до СОТ.

Із проханням створити третейську групу Україна звернулася до СОТ у лютому 2017 року. Україна стверджувала, що Росія, зокрема, порушила дві статті генеральної угоди щодо тарифів і торгівлі. У Росії відповіли, що вжиті заходи були необхідні для захисту "основних інтересів безпеки" через  "надзвичайну ситуацію в міжнародних відносинах".

"Ситуація між Україною і Росією із 2014 року була "надзвичайною в міжнародних відносинах"... Оспорювані заборони на транзитні перевезення й обмеження було ухвалено у 2014-му і 2016 роках, і тому їх  "ухвалили під час" цієї надзвичайної ситуації 2014 року. Відповідно, група встановила, що дії Росії було об'єктивно "виконано під час надзвичайної ситуації в міжнародних відносинах", – ідеться в резюме, розміщеному на сайті організації.

Спеціальні заходи з контролю діють у Росії з 1 січня 2016 року. Підписаний президентом РФ Володимиром Путіним указ встановив, що транзитні автомобільні та залізничні вантажоперевезення з України через російську територію відбуваються тільки з території Білорусі.

Це рішення керівництва РФ стало реакцією на початок дії з 1 січня 2016 року зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом. Спочатку заборона стосувалася лише поставок до Казахстану, а з липня 2016 року транзитні обмеження поширили на Киргизстан.

У грудні 2018 року Путін продовжив дію указу до 1 липня 2019 року.

Україна неодноразово закликала Росію скасувати обмеження на транзит у межах СОТ.

Це вже третій спір, який Україна програла Росії у СОТ. У 2018 році Росія виграла в України спори, які стосувалися введених Україною антидемпінгових мит на російську аміачну селітру й обмежень на імпорт українського залізничного обладнання.