В Україні найбільший абсолютний спад у загальній чисельності населення порівняно із сусідами – економіст

Україна втратила 4 млн осіб за останні 10 років, зазначив економіст
Фото: ЕРА

У цивілізованому світі головною ознакою успішної держави є приріст населення, зазначив економіст Костянтин Швабій. За його словами, за цим показником Україна переживає погані часи.

В Україні високими темпами зменшується кількість населення. Про це у статті для ZN.UA повідомив доктор економічних наук Костянтин Швабій.

"У цивілізованому світі ефективність держави оцінюється не приростом нових територій, головною ознакою успішної держави, читай, успішного управління нею, є приріст населення. Навіть загальновідомий показник ВВП на душу населення в силу різних обставин, які тут не розглядатимемо, можна поставити на друге місце порівняно з ним. І ми переживаємо далеко не найкращі часи", – написав він.

За словами економіста, "Україна має найбільший абсолютний спад у загальній чисельності населення порівняно з нашими сусідами".

"Лише за офіційними статистичними даними, ми втратили за останні 10 років 4 млн осіб населення, а з початку 2000-х – приблизно 8 млн. Якими є реальні цифри, насправді ніхто не знає, а можливо, цього краще й не знати. Це катастрофічні показники, що наочно ілюструють ефективність усіх без винятку "папєредніков" при владі. І не лише тих, хто в сучасній суспільній свідомості виглядає як абсолютне зло, а й тих, хто при владі зараз, і тих, хто прагне її здобути по черговому колу в наступному році", – зазначив Швабій.

Він визнав, що існують об'єктивні причини зменшення приросту населення, "зумовлені, наприклад, усюдисущим демографічним переходом".

Економіст уважає, що населення виїжджає через ситуацію в Україні.

"Втрата динаміки реформ, зневіра, збереження старої системи управління Україною – суттєві демотиватори для багатьох у цій країні й особливо для молоді. І це, на мою думку, найбільша загроза для української державності та майбутнього країни", – заявив Швабій.

Єдиний перепис населення незалежної України відбувся у грудні 2001 року. Згідно з його результатами, у країні налічували 48,457 млн жителів. Наступний перепис населення заплановано на 2020 рік.

За інформацією міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, у 2017 році країну покинуло понад 1 млн українців, щомісяця з країни виїжджає приблизно 100 тис. осіб.

Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко вважає трудову міграцію однією з найбільших загроз для держави після воєнної агресії. На його думку, міграцію українців зупинить підвищення середньої зарплати до 16 тис. грн.

Згідно з даними дослідження громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології у листопаді – грудні 2017 року, майже кожен третій громадянин України замислювався про еміграцію, кожен четвертий – не вірить, що Україна стане на ноги як незалежна держава.

Трудова міграція є одним з основних ризиків розвитку економіки України. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за липень 2018 року.