"Василь Кісіль і партнери": У нас немає інформації, що Грановський причетний до "Трейд Коммодіті"

Грановський заперечує зв'язок із компанією "Трейд Коммодіті"
Фото: Александр Грановский / Facebook

Керівний партнер юридичної фірми "Василь Кісіль і партнери" Андрій Стельмащук заявив, що юристи компанії не виявили порушень законодавства у діях компанії "Трейд Коммодіті", що фігурує у справі про розтрату посадовцями Міністерства оборони України під час закупівлі палива. Фірму пов'язують із нардепом від Блоку Петра Порошенка Олександром Грановським.

Керівний партнер юридичної фірми "Василь Кісіль і партнери" Андрій Стельмащук заявив "Українській правді", що йому невідомо про причетність нардепа від Блоку Петра Порошенка Олександра Грановського до компанії "Трейд Коммодіті".

"У нас немає інформації, що Грановський причетний до цієї компанії чи не причетний. Ми не можемо це ані підтвердити, ані спростувати. Я достеменно знаю, що в рамках надання правової допомоги "Трейд Коммодіті" у нашого адвокатського об'єднання будь-яких контактів із Грановським не було", – сказав він і заявив, що не має наміру "перевіряти плітки".

За словами Стельмащука, компанія звернулася до юристів приблизно тиждень тому, із директором "Трейд Коммодіті" спілкувався екс-заступник генерального прокурора Віталій Касько, який також є партнером "Василь Кісіль і партнери".

Відповідаючи на прохання прокоментувати заяву Каська під час його звільнення з Генеральної прокуратури України про те, що ГПУ контролює нардеп Грановський, Стельмащук заявив: "Це не є конфліктом інтересів".

"Ми вивчили деталі, які стосуються господарських відносин цієї компанії з Міноборони, і в рамках документів, які надав нам клієнт, дійшли висновку, що порушень законодавства в цих відносинах не було. Це дало нам розуміння, що ми можемо надавати правову допомогу посадовим особам компанії", – сказав Стельмащук.

Він зазначив, що якщо буде виявлено якісь порушення в межах кримінального провадження Національного антикорупційного бюро України про закупівлю палива, то "Василь Кісіль і партнери" забезпечуватиме дотримання "всіх процесуальних прав клієнта, передбачених законодавством".

У квітні 2016 року комітет із конкурсних торгів Міноборони відхилив пропозиції від низки компаній, включно з WOG, ОККО і "Укртранснафтопродуктом", та обрав "Трейд Коммодіті" переможцем відкритого тендера із закупівлі рідкого палива. 13-го і 18 травня Міноборони і "Трейд Коммодіті" уклали 14 договорів про постачання палива на суму понад 1 млрд грн. У червні–серпні 2016 року вони уклали кілька додаткових угод, через які ціна на той самий обсяг зросла на 16% від початкової вартості.

"Трейд Коммодіті" пояснила підвищення ціни зростанням цін на дизельне паливо на біржах і як доказ навела дані провідного світового постачальника інформації про ринки енергоресурсів Platts.

У Національному антикорупційному бюро України вважають, що зростання ціни відбувалося "за відсутності будь-яких правових підстав" і завдало держбюджету збитків на суму 149 млн грн.

У цій справі затримали заступника глави Міноборони Ігоря Павловського і керівника департаменту держзакупівель Володимира Гулєвича. Обидва перебувають під домашнім арештом.

Нардеп від БПП Сергій Лещенко заявляв, що до "Трейд Коммодіті" має стосунок бізнесмен Андрій Адамовський, який є партнером Грановського. Водночас Грановський стверджував, що з компанією не пов'язаний.