Верховна Рада підвищила штрафи за спалювання трави

Штраф за спалювання сухої трави підвищили багаторазово
Фото: ua.depositphotos.com

Законопроєкт про посилення відповідальності за забруднення атмосфери та знищення рослинності ухвалили у першому читанні, а потім – у другому й у цілому. Штраф за спалювання сухої трави підвищили у 18 разів.

13 квітня Верховна Рада на позачерговому засіданні без обговорення ухвалила законопроєкт №2339, який збільшує штрафи за спалювання сухої трави та порушення правил пожежної безпеки в лісах, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

У першому читанні за документ проголосувало 362 нардепи, 18 утрималися, голосів проти не було.

Після цього законопроєкт поставили на голосування у другому читанні й у цілому. Його підтримало 328 депутатів (один проти, 36 утрималися).

Законопроєкт пропонував суттєво підвищити розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Відповідні зміни внесено у Кримінальний кодекс і Кодекс про адміністративні правопорушення.

Зараз розмір штрафу для громадян за самовільне спалювання сухої трави становить від 170 до 340 грн; автори законопроєкту запропонували підвищити його у 18 разів.

"Більшість санкцій у сфері охорони природи не відповідають вимогам сучасності й не можуть виконувати функцію адміністративної відповідальності через дуже малий розмір. Розміри штрафів доводять свою неефективність. У зв'язку із чим уже давно назріла необхідність їх перегляду", – ідеться в пояснювальній записці.

Суми стягнень за інші порушення, пов'язані із втручанням в екосистему через підпали, згідно з новим законопроєктом також збільшено в рази.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій повідомляли, що з початку року в Україні зареєстровано понад 15 тис. пожеж на відкритих територіях, вогнем знищено 17,9 га насаджень.