Вищий адміністративний суд відмовився скасувати рішення Ради про кримінальне переслідування Сергія Клюєва

Сергій Клюєв просив відкликати подання ГПУ про його затримання й арешт
Скріншот: Громадське Телебачення / YouTube

Нардеп-утікач Сергій Клюєв просив визнати постанови Верховної Ради про надання згоди на його затримання й арешт протиправними.

Вищий адміністративний суд відмовився скасувати рішення Верховної Ради про зняття недоторканності і згоду на затримання та арешт позафракційного народного депутата Сергія Клюєва. Про це повідомляє агентство "Українські новини".

Клюєв просив суд визнати протиправними та скасувати постанови Ради, а також зобов'язати парламент повернути Генеральній прокуратурі відповідні подання.

Депутат зазначив, що на засіданні комітету Ради з питань регламенту та організації роботи парламенту 22 грудня 2015 року був присутній заступник генпрокурора Роман Говда, а не сам генпрокурор Віктор Шокін, що, на думку позивача, суперечить закону "Про регламент Верховної Ради".

Також позивач вказував, що подання було розглянуто з порушенням семиденного терміну – лише за 36 днів.

Окрім того, зазначав Клюєв, були факти неперсонального голосування за подання.

Колегія суддів вирішила, що претензії позивача безпідставні, та ухвалила рішення відмовити в задоволенні позову.

3 червня 2015 року Верховна Рада підтримала подання про зняття депутатської недоторканності з Клюєва. ГПУ заявила про готовність оголосити йому підозру у шахрайстві. Того ж дня Клюєв намагався вилетіти до Австрії, але був зупинений прикордонниками. 4 червня депутата викликали на допит у ГПУ, але він не з'явився на нього.

Пізніше Клюєва оголосили у всеукраїнський розшук. Окрім того, Київ передав документи на оголошення депутата в міжнародний розшук.

За інформацією народного депутата від "Народного фронту" Антона Геращенка, Клюєв виїхав за кордон через окуповані території Донбасу.

За два тижні після зникнення Клюєва генпрокурор звернувся до Ради з поданням про його затримання й арешт. Пізніше до цього подання було внесено доповнення, що стосуються відчуження державної резиденції "Межигір'я", в якій жив колишній президент Віктор Янукович.

28 січня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Сергія Клюєва.