Візит Ердогана в Київ. Зеленський доручив СБУ "зайнятися" школами Гюлена в Україні

Зеленський (ліворуч) сказав, що багато говорив з Ердоганом про школи Гюлена
Фото: ЕРА

За словами президента України Володимира Зеленського, президент Туреччини Реджеп Ердоган під час візиту до Києва передав йому "дуже детальні" факти, що стосуються діяльності освітніх центрів турецького проповідника Фетхуллаха Гюлена в Україні.

Президент України Володимир Зеленський доручив Службі безпеки України "зайнятися" діяльністю освітніх центрів турецького проповідника Фетхуллаха Гюлена. Про це він заявив під час пресконференції з президентом Реджепом Ердоганом у Києві 3 лютого, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми сьогодні дійсно довгий час говорили на цю тему, говорили дуже детально. Я знаю, що це питання вже було на порядку денному між Україною і Туреччиною. Багато років воно не вирішувалося. Сьогодні я отримав дуже детальні факти від президента Ердогана, навіть скажу відверто: є різні прізвища. Усю цю інформацію я вже передав керівнику СБУ [Івану Баканову], який повинен цим питанням займатися", – сказав він.

Рух опозиційного проповідника Гюлена Анкара вважає терористичним. Гюлен був соратником Ердогана, стосунки з яким загострилися у 2013 році, повідомляло Politico. Проповідник виїхав до США на лікування в 1999 році і відтоді живе там. Гюлен і його послідовники відкрили освітні центри більш ніж у 100 країнах, зазначає CNN.

За даними "Крим.Реалії", в Україні ліцеї Гюлена працюють у Києві та Одесі (школа "Меридіан" та українсько-турецький центр "Сяйво").

У Туреччині в липні 2016 року сталася спроба військового перевороту, заколот було придушено протягом кількох годин. ВВС зазначає, через путч у 2016 році було заарештовано або звільнено понад 50 тис. осіб.

Влада Туреччини стверджує, що до організації перевороту причетний Гюлен, який проживає у США, і вимагає його екстрадиції. Сам проповідник попросив США не виконувати вимог Туреччини і назвав прохання Анкари про екстрадицію політичною вендетою.

Канал NBC News 15 листопада 2018 року з посиланням на джерела повідомив, що Білий дім попросив правоохоронні органи вивчити ситуацію з можливим виданням Гюлена Туреччині. За словами одного зі співрозмовників телеканала, чиновники на місцях відхилили запити адміністрації. Тодішня речниця Держдепартаменту США Гізер Ноєрт у відповідь заявила, що Білий дім не вів переговорів про можливу екстрадицію Гюлена в Туреччину.