ВООЗ – занадто політизована структура, але вона має існувати – постпред України в ООН

Кислиця назвав ВООЗ заполітизованою організацією
Фото: un.org

Постпред України при ООН Сергій Кислиця заявив, що Всесвітня організація охорони здоров'я – "одна з найдорожчих організацій системи ООН".

Всесвітня організація охорони здоров'я – занадто політизована структура. Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Я не фахівець і не медик, щоб оцінювати дії ВООЗ [під час пандемії коронавірусної інфекції]. Однак ВООЗ дуже заполітизована структура, яка все ж має існувати", – сказав він.

Кислиця додав, що Всесвітня організація охорони здоров'я – "одна з найдорожчих організацій системи ООН".

"Внески країн-членів до неї величезні. Україна до сьогоднішнього дня має заборгованість перед ВООЗ", – сказав він.

Постпред уточнив, що борг утворився за той період, коли Українська РСР вийшла зі складу ВООЗ.

"Москва вирішила, що ВООЗ – структура, яка керується Заходом, і попросила, щоб Україна та Білорусь разом із СРСР вийшли з ВООЗ. Ми вважали, що ми вийшли, направили якісь ноти. Однак ВООЗ так не вважала. За всі ці десятиліття ВООЗ нам нараховувала борги за внесками", – зазначив дипломат.

1992 року, коли вже незалежна Україна повернулася до складу організації, "нам сказали: молодці, що ви повернулися, от вам десятки мільйонів доларів боргу".

За словами Кислиці, Україні "нарахували страшну суму, яку ми до сьогоднішнього дня виплачуємо".

Всесвітня організація охорони здоров'я – це спеціальна установа ООН, заснована 1948 року. Штаб-квартира ВООЗ у Женеві. До складу організації входять 196 країн.