Законопроєкту про особливий статус Донбасу не існує в природі – Арахамія

Арахамія заявив, що Рада поки не розробила законопроєкту про Донбас
Фото: rada.gov.ua

Парламентарії не напрацювали навіть первинної чернетки законопроєкту про особливий статус Донбасу, заявив глава парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія.

Законопроєкту про особливий статус Донбасу поки не існує. Про це в інтерв'ю LB.ua, яке вийшло 12 жовтня, сказав глава парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Наразі немає навіть первинного драфту. Законопроєкту не існує в природі. Напевно, справді марно його обговорювати, бо ми говоримо про абстракції. Поки таймлайну немає. На фракції навіть не порушували цього питання", сказав Арахамія.

На думку нардепа, ініціатива щодо написання законопроєкту виходитиме "з переговорної групи" з урегулювання ситуації на Донбасі.

"Далі гаряче обговорюватиметься на комітеті", – заявив політик.

Водночас він зазначив, що це будуть переговірники з українського боку.

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Верховна Рада ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей у вересні 2014 року (необхідність такого законодавства зафіксовано в Мінських угодах про врегулювання конфлікту на Донбасі). Парламент уже кілька разів продовжував його дію, востаннє – до 31 грудня 2019 року. У статті 10 цього закону зазначено, що всі його основні положення почнуть діяти тільки після проведення на Донбасі місцевих виборів за українським законодавством із дотриманням міжнародних стандартів.

Парламент має намір розробити новий закон про особливий статус Донбасу в межах реалізації "формули Штайнмаєра", документ готуватимуть разом із суспільством, заявляв спікер парламенту Дмитро Разумков.